PRAVOSNAŽNA PRESUDA

Alemu Deliću (24) iz Travnika osam godina zatvora zbog silovanja starice u Banjoj Luci

Nakon silovanja je urinirao po njoj i pobjegao

Vrhovni sud RS. Glas Srpske

S. S.

26.12.2023

Alem Delić (24) iz Travnika pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu RS na osam godina zatvora zbog silovanja M. U. (71) u Banjoj Luci, piše Glas Srpske.

Ovom odlukom potvrđena mu je ranije izrečena prvostepena presuda koju mu je izrekao banjalučki Okružni sud. Sekretarka Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kazala je da je presuda Deliću izrečena nakon što je vijeće odbilo žalbu odbrane.

Prema presudi, zločin se dogodio 25. septembra 2019. godine u kući u kojoj je Delić živio kao podstanar, a u kojoj je živjela i žrtva. U ranijoj presudi se navodilo da je Delić tog dana oko jedan sat iza ponoći ušao u sobu u kojoj je M. U. spavala na spratu kuće. Više puta je udario pesnicom u glavu i onesvijestio, a potom silovao.

Nakon toga je urinirao po njoj i pobjegao. U napadu M. U. je zadobila teške povrede. Delić je tokom sudskog procesa svjedočio da se ne sjeća kritičnog događaja. Ispričao je da je tu večer zajedno s prijateljem pio alkohol i pušio marihuanu, te da se uopšte ne sjeća dolaska kući, već samo ujutro buđenja u mokrim hlačama. Kazao je i da je prije odlaska na posao žrtvu sreo u kući kada mu je, sva modra i zatvorenog oka, rekla: "Vidi šta si mi uradio! Zašto ti je to, sine, trebalo!?".

- Pretpostavio sam da je pretučena, ali se ničega nisam sjećao. Rekao sam joj da nije moguće da sam to uradio - rekao je Delić pred sudom, dodajući da je sa žrtvom bio u dobrim odnosima te da su često zajedno jeli i pili kafu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.