SLUČAJ POTRESAO OBRENOVAC

Prva žena osuđeni pedofil u Srbiji: Margita zlostavljala kćerku (12) prijateljice

Priča na koju ni iskusni policajci, tužioci i sudije nisu ostali ravnodušni započela je 2004. u porodičnoj kući zlostavljane djevojčice

Osuđena prva žena pedofil u Srbiji. Platforma X

H. J. I.

2.1.2024

Prva žena pedofil koja je u Srbiji osuđena na zatvorsku kaznu zbog nedozvoljenih polnih radnji i seksualnog zlostavljanja maloljetne djevojčice (12) je Obrenovčanka Margita Čaić (46).

Da pojava pedofilije u Srbiji nije evidentirana samo među muškarcima, potvrdio i slučaj koji je tada potresao naselje Zvečka u Obrenovcu. U sudskoj arhivi 2016. godine zabilježen je krajnje nesvakidašnji slučaj, koji je, u vrijeme kad se dogodio, nekako uspio da ostane izvan pažnje javnosti, piše Kurir. 

Sve počelo 2004. godine

Pravosnažna presuda prvoj ženi pedofilu iz Srbije objavljena je te godine čak i u sudskom biltenu upravo zbog specifičnosti same optužnice, ali i dokaznog postupka, koji je naposlijetku rezultirao izricanjem zatvorske kazne.

Naime, nekadašnji Opštinski sud u Obrenovcu utvrdio je da je Margita Čaić (46) iz sela Zvečka počinila krivično djelo nedozvoljene polne radnje jer je u više navrata seksualno zlostavljala djevojčicu (12).

Priča na koju ni iskusni policajci, tužioci i sudije nisu ostali ravnodušni započela je 2004. u porodičnoj kući zlostavljane djevojčice, u koju je osuđena pedofilka svakodnevno dolazila, vješto igrajući ulogu najbolje majčine prijateljice. Povjerenje koje je uživala u kući svoje žrtve Čaićeva je, kao i svi pedofili, počela da iskorištava najprije učestalim posjetama djevojčici, u trenucima kad je bila sama u kući. Vještom verbalnom manipulacijom, pedofilka je ubrzo prešla granicu i prema maloljetnoj djevojčici, koja se tada nalazila na pragu seksualnog sazrijevanja, postavila se kao ljubavna partnerica.

Optužnica, a kasnije i presuda do detalja su opisivale i navodile gnusne radnje koje je djevojčice trpjela. Koliko je bila vješta u svojim izopačenostima i manipulaciji potvrđuje i to što dijete duže vrijeme nije otkrivalo roditeljima šta preživljava.

Naglo popustila u školi

Roditelji su poslije izvjesnog vremena ipak primijetili da im se sa kćerkom nešto događa, što je bio utisak i nastavnika zbog naglog popuštanja u školi. Poslije nekoliko dugih razgovora djevojčica je priznala roditeljima da ju je Čaić zlostavljala, a šokirani roditelji su odmah alarmirali policiju. Nakon hapšenja Čaić je priznala zločin, tvrdeći da je sve bilo na dobrovoljnoj bazi, te da su ona i djevojčica partnerice u ljubavnoj vezi.

Zakon je i tada kažnjavao odnos sa osobama mlađim od 14 godina, zbog čega se istog trenutka u slučaj uključio i javni tužilac. Pedofilka je nakon opsežne istrage izvedena pred sudiju, a i tada je tvrdila da je s djevojčicom u vezi.

Tokom postupka saslušana je i maloljetna žrtva, koja je, na zaprepaštenje svih, kazala da je sa Čaić u ljubavnoj vezi i da je odnos kakav je imala s njom bio na dobrovoljnoj bazi. Predsjedavajući sudija ovakve iskaze nije mogao da proguta kao zabranjenu ljubav koja ne poznaje godine, već je u obrazloženju osuđujuće presude naveo ključnu stvar.

Iskoristila mladost žrtve

- Kriva je jer je kao odrasla uračunljiva osoba iskoristila mladost i maloljetnost svoje žrtve - navela je tada sudija i osudila Čaić na zatvor, što su nakon žalbenog postupka potvrdile i više sudske istance.

Posljednja saznanja o Margariti su da je navodno izbjegla iz Siska u Hrvatskoj i da se devedesetih nastanila u okolini Obrenovca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.