OGROMNA ŠTETA

Nakon požara u širokobriješkoj Gimnaziji: Dežurni tužilac naredio izuzimanje videonadzora

Nastava za više od 900 učenika privremeno obustavljena

Sa lica mjesta. CZ ZHK

Meliha Smajkic

23.1.2024

Nakon požara koji je sinoć u 18.30 sati buknuo u zgradi Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu, a usljed kojeg je pričinjena velika materijalna šteta, nastava je privremeno obustavljena. Učenici ove škole, njih više od 400, kao i 550 učenika Srednje strukovne škole, koji nastavu pohađaju u tom objektu, nastavu će od četvrtka imati u Prvoj i u Drugoj osnovnoj školi.

Radi lakše organizacije, kako je to izjavila resorna ministrica, Daniela Perić, nastava za srednjoškolce će biti organizirana u drugoj smjeni.

Velika šteta

Razmjere štete još se utvrđuju, a iz Gradske uprave Široki Brijeg su naveli da je prioritet izmjena djela krovne konstrukcije te otvora.

Iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo su naveli da je poplavljen veliki broj učionica uključujući i zbornicu, te informatički kabinet, dok su uposlenici, volonteri i učenici uspjeli spasiti dnevnike i svu arhivu.

Uzrok požara, koji je izbio u potkrovlju zgrade, a usljed čega se dio stropa urušio na u hodnik na zadnjem spratu još nije poznat.

Dežurni tužilac Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona danas je zajedno sa ovlaštenim službenim osobama PU Široki Brijeg i inspektoricom protupožarne zaštite MUP-a ZHK izvršio uviđaj na licu mjesta.

Vršit će se vještačenja

- Po nalogu tužitelja izvršit će se potrebna vještačenja, izuzimanje videonadzora kao i druge potrebne istražne radnje kako bi se tačno utvrdio uzrok nastanka požara - kazala nam je Petrunjela Matijević, viša stručna saradnica i službenica za odnose s javnošću Tužilaštva ZHK.

Podsjetimo, požar su satima gasili pripadnici Vatrogasne jedinice Široki Brijeg, zajedno s vatrogascima iz Gruda i iz Posuška te DVD-a Kočerin. Usljed intervencije, jedan vatrogasac je zadobio lakše tjelesne povrede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.