TUZLANSKI KANTON

Akcija "ZIP": SIPA uhapsila 17 osoba osumnjičenih za ilegalne migracije

Sumnja se da je na navedni način ova grupa prokrijumčarila veliki broj ilegalnih migranata

SIPA: Provela akciju. Facebook

N. H.

6.2.2024

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Tuzlanskog kantona, pod nadzorom tužiteljice iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, provode aktivnosti lišenja slobode i pretresa objekata i vozila u okviru akcije kodnog imena "ZIP".

Međunarodna akcija

Aktivnosti su usmjerene prema 17 prijavljenih osoba, koje su osumnjičene za organizovano i kontinurano krijumčarenje ilegalnih migranata s područja Turske, prema Hrvatskoj i zemljama EU.

Prema prikupljenim dokazima, pripadnici ove organizovane grupe, pomoću svojih pripadnika koji se skrivaju na području Turske, pronalazili su ilegalne migrante, koji su nakon toga redovnim letovima i aviolinijama dolazili u Bosnu i Hercegovinu, gdje su pripadnici organizovane grupe vršili njihov prihvat, smještaj, kao i pripremu za njihovo dalje krijumčarenje, najčešće u teretnim motornim vozilima, gdje bi u kamionima koji voze robu na područje Njemačke i EU, ostavljali prostor za smještaj migranata, koji bi na taj način bili transportovani prema EU.

Pretresena 4 transporta

Sumnja se da je na navedni način ova grupa prokrijumčarila veliki broj ilegalnih migranata, a agencije za provedbu zakona u BiH i Hrvatskoj, uspjele su otkriti i presresti ukupno četiri transporta, s gotovo 60 ilegalnih migranata.

Nakon policijske obrade, osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH, gdje će postupajuća tužiteljica, odlučiti o prijedlogu za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane, kao i daljim koracima i aktivnostima u istrazi.

Partnerske institucije i agencije u R Hrvatskoj, istovremeno provode aktivnosti na terenu, usmjerene prema osumnjičenima koji se nalaze na teritoriji Hrvatske

Borba protiv ilegalnih migracija jedan je od prioriteta rada Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija za provedbu zakona, sa skoro svakodnevnim aktivnostima u ovoj oblasti u svim krajevima BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.