SARAJEVO

Tri mjeseca od stravičnog slučaja femicida koji je uznemirio javnost: Ubica supruge ostaje u ćeliji KPZ-a Zenica

Produžen pritvor Anelu Bećiroviću, koji je hicem iz pištolja usmrtio bivšu nevjenčanu suprugu Emiru Maslan

Anel Bećirović. N. Šaljić / Avaz

12.2.2024

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva KS za produženje pritvora Anelu Bećiroviću (34), koji je svirepo ubio nevjenčanu suprugu Emiru Maslan (31) u stanu na Alipašinom Polju 13. novembra 2023., potvrdio je za „Avaz“ njegov branilac sarajevski advokat Omar Mehmedbašić.

Sjednica na kojoj je razmatran prijedlog održana je u petak pred Vijećem Kantonalnog suda.

Tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora za naredna tri mjeseca, i to po svim zakonskim osnovama, među kojima je i opasnost od uznemirenja javnosti.

Zabrana prilaska

Ovaj stravični slučaj femicida šokirao je javnost u BiH. Zločin se odigrao pred njihovim četverogodišnjim sinom. Emiru, koja ga je napustila godinu ranije i s kojom je imao spor oko zajedničkog skrbništva na djetetom, Bećirović je nakon svađe usmrtio jednim hicem iz pištolja. Nesretnu ženu sistem nije zaštitio.

Prema podacima MUP-a Kantona Sarajevo, Anela Bećirovića je Općinski sud u Sarajevu, 26. juna 2023., osudio na dva mjeseca zatvora zbog nasilja nad bivšom suprugom. Kako je „Avaz“ ranije pisao, ubica, ipak, nije odležao kaznu zatvora te je prije zločina dobio poziv za izdržavanje još jednog mjeseca zatvora. 

Prema zvaničnim podacima, Bećirović je, također, počinio ubistvo za vrijeme zaštitne mjere zabrane prilaska žrtvi. Općinski sud je, rješenjem od 15. decembra 2022. godine ,Anelu Bećiroviću izrekao mjere zabrane prilaska Emiri Maslan na udaljenosti od 500 metara te zabranu uhođenja i uznemiravanja, a sve u trajanju od 24 mjeseca.

Te mjere su još bile na snazi kad se desilo ubistvo. Sud je naložio i obavezni psihosocijalni tretman nasilne osobe, odnosno Anela Bećirovića, u trajanju od šest mjeseci.

- Za provođenje naloženih mjera Sud je odredio: Centar za socijalni rad Općine Novo Sarajevo, u saradnji s JU Dom zdravlja Sarajevo, RJ Novo Sarajevo i Centar za mentalnu rehabilitaciju, na čijem području učinilac nasilja ima prebivalište. Provjerama u navedenim policijskim upravama konstatirano je da je postupano po navedenom rješenju Općinskog suda u Sarajevu - saopćeno je iz MUP-a KS.

Stravičan zločin otkriven je kada se Policijskoj upravi Novi Grad Sarajevo 13. novembra 2023. obratio E. M., poslodavac nastradale, zabrinut jer nije došla na posao niti se javljala na telefon. Policija je u 15 sati u stanu u Bosanskoj ulici pronašla tijelo Emire Maslan.

Pronađen pištolj

Saznavši da je s ubijenom ženom bilo dijete te da je Emira jedno vrijeme, do decembra 2022., živjela u Aleji lipa sa suprugom Anelom Bećirovićem, formirani su operativni timovi MUP-a Kantona Sarajevo koji su pokrili obje lokacije radi spašavanja djeteta i pronalaska ubice.

Specijalci su u 18.40 sati nasilno ušli u stan u Aleji lipa u Hrasnom, odakle su evakuirali dijete. Mališan je bio nepovrijeđen, što su konstatirali ljekari Hitne pomoći na licu mjesta.

Uslijedili su mučni pregovori s ubicom koji je odbio predati pištolj, prijeteći da će se ubiti. Zahtijevao je od policajaca da mu se ne približavaju. Drama je okončana u 19.55 sati, kada je od ubice oduzeto oružje, a on je uhapšen. U pretresu koji je obavljen u stanu pronađen je pištolj kojim je ubijena žena. Oružje nije bilo registrirano po bilo kom osnovu.

Osuđivan za nasilje u porodici

Izvršenim provjerama u kaznenoj i operativnoj evidenciji koja se vodi kod MUP-a Kantona Sarajevo utvrđeno je da je Anel Bećirović ubilježen kao osuđivan za krivična djela:

- Iz člana 222. stav 1. KZFBiH nasilje u porodici, presudom Općinskog suda u Sarajevu od 26. juna 2023. godine na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca, dok je u operativnoj evidenciji MUP-a Kantona Sarajevo evidentiran ukupno sedam puta, i to za krivična djela iz člana 359. KZFBiH napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, iz člana 183. KZFBiH ugrožavanje sigurnosti, iz člana 239. KZFBiH posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, iz člana 238. KZFBiH neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, iz člana 222. nasilje u porodici.

Bećirović je odmah nakon hapšenja priznao ubistvo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.