HRVATSKA

Policija objavila detalje: Splitski ubica išao po nož, izbo mladića koji je odlazio

Osumnjičenog za ubistvo policajci su jučer s lisicama na rukama, u zaštitnom odijelu i u pratnji forenzičara doveli u zgradu u kojoj inače živi

Uhapšeni ubica. RTL

H. J. I.

25.2.2024

Policija je objavila nove detalje ubistva u Splitu koje se dogodilo u noći s petka na subotu kada je 31-godišnjak na ulici nožem izbo 22-godišnjaka i nanio mu smrtonosnu ranu.

Kako je saopćila policija, policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske završili su kriminalističko istraživanje nad uhapšenom dvojicom muškaraca, 31-godišnjakom i 37-godišnjakom.

Preminuo u bolnici

Provedenim kriminalističkim istraživanjem 31-godišnjaka se sumnjiči da je dana 24. februara 2024. u 00:48 sati u Splitu, u ulici Mažuranićevo šetalište 1, na cesti ispred hotela a nakon verbalnog i fizičkog sukoba s 22-godišnjakom otišao u stan po nož te se potom vratio nazad na ulicu do 22-godišnjaka koji se udaljavao i zadao mu s nožem ubodnu ranu u predjelu desne strane prsišta nanijevši mu ubodnu ranu od koje je oštećeni 22-godišnjak u 01:20 sati preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split.

Utvrđena je osnovana sumnja da je 31-godišnjak počinio kazneno djelo ubistva te je protiv njega podnijeta kaznena prijava nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, te je noćas iza ponoći predan policijskom pritvorskom nadzorniku.

Nadalje, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 37-godišnjak sudjelujući zajedno s 31-godišnjakom u verbalnom i fizičkom sukobu na ulici a koji je prethodio ubistvu 22-godišnjaka počinio prekršaj iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te je priveden na Općinski prekršajni sud u Splitu, kažu iz policije.

Nakon ubistva stajao nad žrtvom s nožem u rukama

Osumnjičenog za ubistvo policajci su jučer s lisicama na rukama, u zaštitnom odijelu i u pratnji forenzičara doveli u zgradu u kojoj inače živi i odakle je uzeo nož.

Gradom kruži vrlo uznemirujuća snimka s prozora zgrade pred kojom se dogodilo ubistvo. Snimljena je neposredno nakon ubistva, a na njoj se vidi kako 31-godišnji osumnjičeni ubica ostaje stajati s velikim nožem u rukama, dok mladić kojeg je izbo u prsa leži pod njim na tlu.

U pozadini neko viče ‘"zovi hitnu", dok muškarac s nožem u rukama samo stoji na mjestu. Izbodeni mladić umro je na putu za bolnicu. U KBC-u Split pokušavali su ga 45 minuta reanimirati, no bezuspješno.

Policija je, kako je objavila Slobodna Dalmacija, nož kojim je mladić ubijen pronašla u stanu ubice. Nož je ukupne dužine 37 centimetara, a sama oštrica noža je 24 centimetra. Uhapšeni u policiji nije govorio ništa, a po službenoj dužnosti ga brani splitski advokat Darko Stanić koji nije htio davati izjavu.

- Više desetaka puta uhapšen zbog tučnjava, razbojničkih krađa, narušavanje javnog reda i mira, droge... Ma ima toga preko tridesetak slučajeva, a koliko je odležao, ne znamo jer nama se čini da nikada nije odlazio s ulice - rekli su za Slobodnu poznanici počinitelja.

Brat osumnjičenog ubice: Vidio sam lokvu krvi

Uz dva starija brata, policija je privela i trećeg brata osumnjičenog, Ivana, ali su ga ubrzo i pustili. Sumnjali su da je i on sudjelovao u sukobu koji je nastao kada su braća od grupe mladića tražili novac. Nakon što su ih odbili, stariji se uputio kući, uzeo nož i usmrtio mladića na ulici. Hitna pomoć stigla je za par minuta, no ubodna rana bila je fatalna.

- Šetao sam se ovdje, vidio lokvu krvi i dva policajca. U čudu sam stao i govorim - šta je ovo? A oni govore - brat ti je ubio nekoga - ispričao je za RTL Danas brat osumnjičenog Ivan Rušić.

Od ubijenog mladića se oprostio otac

Ubijeni 22-godišnjak je do prije nekoliko godina trenirao i igrao nogomet, a posljednjih je godina zarađivao za život radeći u teretani svog strica na splitskim Mejašima. Prijatelji i poznanici ga hvale kao dobrog mladića koji nije radio nikakve probleme.

Od njega se u subotu na društvenim mrežama oprostio otac. Njemu i supruzi bio je jedinac.

- Sine dragi neka te čuvaju anđeli na nebu - napisao je otac.

Na mjestu ubistva jučer su bili ostavljeni bijele ruže i lampioni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.