OTAC NEUTJEŠAN

Mladić koji je silovao djevojčicu Lenu dobio sedam godina zatvora, a dječak koji ju je ubio je slobodan

Lena je ubijena 4. aprila 2023. godine u dječjem domu u Vunsidelu

Stradala Lena. Facebook

S. S.

20.3.2024

Danijel T. (26) iz Njemačke, osuđen je na sedam godina i šest mjeseci zatvora zbog silovanja male Lene, koju je potom ubio tada 11-godišnji dječak.

Lena je ubijena 4. aprila 2023. godine u dječjem domu u Vunsidelu.

- To je tako malo. Svako ko učini zlo djetetu trebalo bi doživotno da robija - rekao je Lenin otac Verner Z. komentarišući presudu.

Lenin otac strahuje da će se druga djeca naći na meti Danijela kada odsluži zatvorsku kaznu.

- To možete da vidite iz drugih slučajeva. Većina njih ponovo počini zločin. Suđenje je završeno, ali za mene ništa nije rješeno - rekao je neutješni otac.

Priznao zločin

Osuđeni je presudu slušao pognute glave, a Lenin otac vjeruje da nedostaje još dokaza o tome kakvu torturu je njegova kćerka preživjela. Sudski vještaci su tokom suđenja kritikovali rad policije, a otac se sada nada da će biti mogućnosti za dalje tužbe.

Sudija je rekao da mu je jasno da Lenini roditelji tragaju za istinom, ali da sud nema dokaza da policija nije dobro obavljala svoj posao.

Danijel je tokom suđenja priznao zočin. On je rekao da je kobne večeri ušao u dječji dom i silovao Lenu koja je tada imala samo deset godina. U sobi je bio i dječak (11). Međutim, Danijel je negirao da je dječak na bilo koji način bio umiješan u smrt djevojčice. Rekao je i da nije htio da Lena umre.

Prema riječima sudije, malo je objektivnih dokaza o tome šta se tačno dogodilo te noći. Jedino što je jasno je da su u sobi bile tri osobe, a mala Lena više nije živa da opiše šta se dogodilo. Sud je smatrao vjerodostojnim da je jedanaestogodišnjak postupio odlučno prema Danijelu T., te da je izvršio pritisak na mladića da ima seksualne odnose sa Lenom. Danijel je na to pristao, kako se navodi, "iz straha da bi jedanaestogodišnjak inače otkrio da se ušunjao u dom".

Udavio je

Stručnjak je utvrdio da je Danijel T. imao sado-mazo sklonosti. Na njegovom mobilnom telefonu pronađene su pojedinačne slike dječje pornografije.

Dječak (11) se tereti da je udavio Lanu nakon svega.

Sud pretpostavlja da je nakon silovanja došlo do svađe između Lene i dječaka. Sada 12-godišnjak je svjedočio na suđenju i priznao da je zadavio djevojčicu. Na Leninom vratu pronađeni su samo tragovi DNK dječaka. Pošto on još nije krivično odgovoran, ne može biti osuđen.

Javni tužilac je optužio Danijela T. samo za silovanje jer nije moglo biti dokazano da je umiješan u Leninu smrt. Tužilaštvo je tražilo kaznu zatvora od deset godina, ali je sud odredio kaznu od sedam i po godina, prenosi Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.