POTVRĐENA OPTUŽNICA

Duvnjak ucjenjivao udatu ljubavnicu i njene roditelje: Uzeo im 10.000 eura, ali mu bilo malo

U jednoj od prijetnji je naveo "da će dovesti neke Vukovarce koji će ubiti njene roditelje, da će joj oca staviti u gepek i provozati

Potvrđena optužnica Tužilaštva ZHK. Avaz

Meliha Smajkic

24.5.2024

Općinski sud u Širokom Brijegu je zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Ucjene iz čl. 296. čl. 2. u vezi sa st. 1. KZ FBiH, kao i Ugrožavanje sigurnosti iz čl. 183. st. 1. KZ FBiH, a sve u vezi sa čl. 54. KZ FBiH potvrdio optužnicu Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona protiv P.G. (38) iz Tomislavgrada.

On je optužen nakon što je prije nešto više od dvije godine uspio od svoje tadašnje ljubavnice, R. ucjenom i prijetnjama, njoj i njenim roditeljima, uzeti iznos od 10.000 eura, međutim, na tome se nije zaustavio.

Zaprijetio da će otkriti sve mužu

Kako je navedeno u optužnici, nakon što su roditelji njegove udate ljubavnice koji su saznali za njihovu vezu zatražili od njega da ne dolazi u njihov kafić u Posušju, on je s ciljem da sebi pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, R. zaprijetio da će sve otkriti njenom mužu A.

Također, prijetio joj je "da će u ugostiteljski objekt njenog oca dovesti neke ljude i da će ga stući do temelja“. U jednoj od prijetnji je naveo "da će dovesti neke Vukovarce koji će ubiti njene roditelje, da će joj oca staviti u gepek i provozati, kao i da će nauditi njenoj majci, optužujući ih za uvredu i prekid njihove veze, a potom ju je prisilio da od svoje majke posudi 10.000 eura i da mu ih preda“.

Ona je sredinom februara 2022.godine na to pristala da bi, kako je navedeno, zaštitila sebe i svoju porodicu, svoj ugled i čast te je sročila ugovor u kojem je zatražila od njega da nakon predaje novca prestane uznemiravati nju i njenu porodicu.

Ponvoo nastavio s uznemiravanjem

- Prihvataš da nećes ucjenivati i tražiti još novca nego je ovo kraj. Svi osobni podaci s mobitela, slike, brojevi, poruke sve će biti izbrisano - stajalo je, između ostalog, u ugovoru koji je, kako je navedeno u optužnici, P.G. vlastoručno potpisao i ovjerio pečatom kafe-bara "M“ Tomislavgrad.

Deset mjeseci poslije, P.G. je ponovo nastavio s uznemiravanjem i prijetnjama po život R., kao i njenoj porodici. U februaru prošle godine njena majka je sve prijavila Policijskoj upravi Posušje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.