KRIMINAL

Najbrojnija krivična djela su ona počinjena protiv imovine: Kako zaštititi stan kada ste na odmoru

Na društvenim mrežama ne objavljujte fotografije niti slične informacije koje potvrđuju da ste na godišnjem odmoru

Stambeni objekti najčešća met. Facebook

3.6.2024

Sezona ljetnih odmora je već počela, pa treba poduzeti sve kako bi, umjesto kod lopova, vaša vrijedna imovina ostala u stanu. 

Prema podacima Federalne uprave policije, samo za tri mjeseca ove godine zabilježeno je već 1.710 krivičnih djela protiv imovine, a meta napada su najčešće upravo stambeni objekti.

Pomoćne brave

Među krivičnim djelima, najbrojnija su upravo ona protiv imovine, u šta spadaju pljačke, razbojništva, krađe i provalne krađe, te je svakako potrebno prihvatiti savjete koje daje policija.

Osnovno pravilo je zaključavanje ulaznih vrata, zatvaranje prozora i balkonskih vrata, bez obzira na to koliko dugo ste odsutni.

Osim glavne brave na ulaznim vratima, preporučuje se ugradnja pomoćne, te sistema zaštite kao što su osvjetljenje objekata sa senzorima pokreta, alarm i videonadzor. Zaboravite na ostavljanje ključa ispod otirača ili u saksiji ispred vrata.

Policiji prijaviti sumnjive osobe. Avaz

Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja. Ako primijete da su roletne spuštene nekoliko dana, lopovi će zaključiti da u stanu nema nikoga.

Za vrijeme dužeg odsustva u domovima ne ostavljajte novac, nakit i ostale dragocjenosti, već ih ponesite sa sobom ili povjerite na čuvanje.

Dobar komšija

Dobar komšija zlata vrijedi pa je stoga bitno da ga obavijestite o odlasku da pripazi na sumnjive osobe i obavijesti policiju ukoliko primijeti neuobičajena dešavanja. Također treba obavijestiti rodbinu koja će obilaziti vaš stan ili kuću.

Obijena vrata stana. Facebook

Na društvenim mrežama ne objavljujte fotografije niti slične informacije koje potvrđuju da ste trenutno odsutni, odnosno na godišnjem odmoru.

Provalnik vas prati

Prije nego što izvrši provalu u vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se izvinjava i čudi se kako taj ne stanuje baš tu. 

Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata zvanog „češalj“, lomi uz pomoć naprave „top lomač“ ili najobičnijim kliještima, takozvanim papagajkama.

BROJKE

2.530 krivičnih djela protiv imovine izvršeno 2023. u FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.