GLOBUS

Dok rastu tenzije: Japanci kupuju skloništa za slučaj nuklearnog rata

Avaz.ba

11.8.2017

Zbog sve većih tenzija koje proizvodi Sjeverna Koreja, japanske kompanije za izradu skloništa pretrpane su zahtjevima. Japanska vlada je emitirala spot kojim savjetuje ljude kako da se ponašaju u slučaju napada.

U Japanu se prijetnje koje posljednjih dana upućuje sjevernokorejski lider Kim Jong-un shvataju prilično ozbiljno, piše Independent, navodeći da je prodaja podzemnih bunkera u slučaju rata porasla nekoliko puta.

Japan je, uz Južnu Koreju, zemlja koja bi se prva mogla naći na udaru Pjongjanga koji posljednjih mjeseci sve češće prijeti nuklearnim ratom.

Neke japanske kompanije koje se bave izradom skloništa u slučaju rata objavile su da su uvele liste za čekanje, a porasla je i prodaja pročišćivača vazduha u slučaju da dođe do hemijskog rata.

Da u Japanu vlada strah od rata dokazuje i činjenica da su i američke firme koje se bave izradom skloništa pretrpane zahtjevima Japanaca.

Jedna firma iz Teksasa objavila je da su im se narudžbe posljednjih dana udvostručile, a da većina zahtjeva dolazi iz Japana. Međutim, nisu samo građani zabrinuti.

Japanska vlada je putem televizije emitirala spot kojim savjetuje ljude kako da se ponašaju u slučaju napada.

Dio mobilnih raketa takođe je premješten u Tokio. Stručnjaci smatraju da bi projektil iz Sjeverne Koreje do Japana mogali stići za desetak minuta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.