GLOBUS

Izbori u Njemačkoj: Glasali Šulc i Štajnmajer, na listićima 42 stranke

Šilc i Štajnmajer sa suprugama na današnjem glsanju AFP

Piše: A. S.

24.9.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Kandidat za kancelara Martin Šulc (Schulz) i Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier), predsjednik Njemačke, izašli su na glasanje. Šulc je glasao zajedno sa svojom suprugom Inge u Vurselenu, dok se Štajnmajer na biračkom mjestu pojavio sa suprugom u Berlinu.   

Inače, osim šest „etabliranih“ stranaka koje gotovo izvjesno ulaze u Bundestag, na glasačkom listiću je još 36 malo poznatih.


Važni za Izrael

Tu su Marksističko-lenjinistička partija Njemačke, Feministička stranka „Žene“, Partija za promjenu, vegetarijance i vegane ili recimo Stranka hrišćana odanih Bibliji.

Inače, njemački parlamentarni izbori od velike su važnosti za Izrael, jer je Nemačka jedan od najvažnijih saveznika Izraela u Evropskoj uniji, piše danas "Jerusalem post".

Njemačka je glavni snadbjevač Izraela naprednim podmornicama i obavještajnim podacima i saveznik protiv usvajanja antiizraelskih mjera u Ujedinjenim nacijama, navodi list

Stižu vijesti da je 30 posto građana glasalo poštom. U Njemačkoj postoje posebni glasački listići za spele i slabovide, a oni koji odluče da glasaju poštom, komplete za glasanje naručuju mejlom, a oni potom stižu na kućnu adresu.

Komplikovano glasanje

Kada se završi sa glasanjem, listić se šalje izborim jedinicama.

Njemački izborni sistem izuzetno je komplikovan i često se može čuti da ga ni sami Nijemci ne razumiju. To znači da jedan birač ima dva glasa, odnosno prvo glasa za kandidata u svojoj izbornoj jedinici po većinskom sistemu,a potom za izbornu listu političke partije po proporcionalnom sistemu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.