GLOBUS

Turska će dodijeliti 10 miliona dolara pomoći Palestincima

Fena

3.2.2018

Palestina će primiti 10 miliona dolara pomoći od Turske. Sporazum je potpisan na sastanku palestinskog ministra vanjskih poslova Rijada al-Malikija (Riyad) i njegovog turskog kolege Mevluta Čavušolua (Mevlut Cavusoglu) u turskom gradu Antaliji, gdje su raspravljali o posljednjem razvoju situacije, posebno o pitanju Jerusalema, kao i o svim aspektima bilateralnih odnosa.

Oni su također raspravljali o mehanizmima provedbe zaključaka samita OIC-a, uključujući i odluke koje su donijele države članice tokom samita.

Vanredni sastanak Organizacije islamske konferencije (OIC) održan je 13. decembra u Istanbulu kako bi se pronašao zajednički odgovor na američku odluku o priznanju Jerusalema kao izraelske prijestonice.

Al-Maliki istaknuo je značaj saradnje na visokom nivou između dvije zemlje u cilju suprotstavljanja "nelegalnoj i nepravednoj" odluci američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o Jerusalemu.

Dodao je da je potrebno spriječiti druge zemlje da krenu koracima SAD u priznanju Jerusalema kao prijestonice Izraela i nastaviti s naporima na uvjeravanju zemalja koje nisu priznale palestinsku državu da to učine.

Al-Maliki je naglasio značaj formiranja multilateralnog mehanizma na reaktiviranju političkog procesa u skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama međunarodne zajednice.

Kada je riječ o 10 miliona dolara turske pomoći, palestinske vlasti će primiti prvu tranšu od 3,5 miliona dolara koja će biti dodijeljena za prioritetne projekte pomoći u Palestini, posebno u pojasu Gaze.

Al-Maliki je izjavio da palestinska strana sarađuje s međunarodnim akterima na uspostavi multilateralnog međunarodnog mehanizma pod okriljem Ujedinjenih nacija u okviru mirovnog procesa, ponavljajući da SAD nemaju monopol nad mirovnim procesom, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.