GLOBUS

Koalicija pod vodstvom SAD izvela zračne i topovske napade na borce Bašara el-Asada

Avaz.ba

8.2.2018

Koalicija pod vodstvom SAD izvela je zračne i topovske napade na snage odane sirijskom režimu Bašara el-Asada (Bashar al-Assad). Ubili su više od stotinu režimskih boraca, javlja CNN.

U izjavi koju je koalicija objavila, navodi se da su napadi izvršeni nakon što su snage povezane sa sirijskim predsjednikom Bašarom el-Asadom "provele napad bez povoda" na sjedište Sirijskih demokratskih snaga. Tamo su savjetnici koalicije radili sa sirijskim borcima koje podržavaju SAD, prenosi Index.hr.  

Oko 500 režimskih vojnika napalo je sjedište koristeći topove i ruske tenkove, javljaju američki vojni dužnosnici. 

"Sirijske režimske snage upravljale su borbenim tenkovima T-54 i T-72 u koordiniranom napadu na Sirijske demokratske snage. Napad se dogodio oko osam kilometara istočno od rijeke Eufrat u Kusamu", navodi se u izjavi dužnosnika.  

Dužnosnik dodaje kako je oko 20 ili 30 topovskih i tenkovskih zrna palo u krugu od 500 metara od sjedišta Sirijskih demokratskih snaga prije nego što je "koalicija naciljala agresore kombinacijom zračnih i topovskih napada"

"Procjenjujemo da je više od stotinu režimskih boraca ubijeno u napadu. Akcija je provedena u samoodbrani", rekao je. 

Dodao je da nijedan član koalicije nije ubijen ni ranjen u napadu, osim jednog ranjenog člana Sirijskih demokratskih snaga. 

Koalicija je posumnjala da režimske snage namjeravaju zauzeti tu teritoriju, inače bogatu naftom. Teritoriju su Sirijske demokratske snage oslobodile od ISIL-a u septembru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.