NUKLEARNI SPORAZUM

Rohani nakon odluke Trampa: To je nezakonito i pogrešno, ali ćemo biti odlučniji

Avaz.ba

9.5.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) objavio je da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom koji je nazvao "katastrofalnim" te je najavio obnovu sankcija protiv Teherana.

Odluka o povlačenju je nezakonita i pogrešna i obezvređuje međunarodne sporazume, objavila je iranska državna televizija.

Iranski predsjednik Hasan Rohani (Rouhani), koji je najavio da će odmah u utorak navečer odgovoriti američkom kolegi na povlačenje iz sporazuma, poručio je da je Tramp već pokazao da ne poštuje međunarodne sporazume. Rohani je, također, rekao da će Teheran, uprkos odluci Vašingtona, ostati u sporazumu, prenijela je televizija.

- Iran je spreman nastaviti rad nakon razgovora sa zemljama članicama Evropske unije koje su potpisnice sporazuma - rekao je Rohani.

Ipak, u obraćanju naciji Rohani je rekao da će narednih sedmica razgovarati s preostalim potpisnicama sporazuma, ali i da je odmah naredio iranskoj agenciji za atomsku energiju da bude spremna za nastavak obogaćivanja urana na industrijskom nivou.

Na kraju je kazao da će se, i pored svega, ekonomski rast Irana nastaviti.

- Imamo nuklearni sporazum bez Amerike. Naš narod će vidjeti da će se ekonomski rast Irana nastaviti i da ćemo postići stabilnost tržišta. Naša valuta će, također, biti snabdjevena. Iranska nacija će biti još odlučnija i ujedinjenija - naglasio je Rohani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.