GLOBUS

Kompanija za koju je letio avion koji se srušio na Kubi već imala sigurnosnih propusta

BBC

21.5.2018

Meksička čarter kompanija čiji se avion u petak srušio na Kubi, pri čemu je poginulo 110 ljudi, ranije je dobivala žalbe na sigurnost, otkrila su dva bivša pilota, piše BBC.

Jedan od pilota je opisao kako je avion iznajmljen od aviokompanije ''Damojh'' u potpunosti nestao s radara prije osam godina, a drugi je govorio o lošem održavanju, prenosi BBC.

Nesreća u kojoj je poginulo 110 ljudi dogodila se u petak, ubrzo nakon polijetanja aviona Boeing 737, koji se srušio blizu naseljenog područja. Među poginulima je bilo 11 stranaca, a tri žene su preživjele tu najtežu avionsku katastrofu na Kubi u više od 30 godina.

Pronađena je jedna od dviju crnih kutija koje sadržavaju ključne podatke o tome što se dogodilo prije pada te je otkriveno da je u dobrom stanju.

Nakon nesreće su u javnost izašle informacije o kompaniji ''Damojh'', koja je kubanskoj državnoj aviokompaniji ''Cubana'' iznajmila avion.

Čelnik gvajanskog tijela za avijaciju Egbert Field za agenciju ''Associated Press'' je rekao da je avion iste vrste, koji je star gotovo 40 godina, prošle godine zabranjen let u gvajanskom zračnom prostoru jer su vlasti otkrile da posada preopterećuje letjelicu prtljagom na letovima unutar Kube.

Jedan penzionisani pilot ''Cubane'' na Facebooku je napisao kako je drugi avion unajmljen od iste meksičke kompanije prije sedam ili osam godina nestao s radara zbog nepoznatih razloga u blizini kubanskog grada Santa Klara, piše BBC. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.