GLOBUS

Njemačke kompanije odahnule jer euroskeptici nisu došli na vlast u Italiji

Index.hr

29.5.2018

U njemačkim kompanijama odahnuli su nakon što euroskeptici ipak nisu uspjeli doći na vlast u Italiji, poručili su iz Njemačkog udruženja industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).

Iz njemačke su vlade ranije u ponedjeljak bili poručili kako se nadaju da će u Italiji biti uspostavljena stabilna vlada.

Antiestablišmentske stranke tokom vikenda odustale su od nastojanja da formiraju vladajuću koaliciju u Italiji nakon sukoba s predsjednikom Serđom Matarelom (Sergio Mattarella), koji je u nedjelju poručio mandataru za sastav nove vlade Đuzepea Kontea (Giuseppe Conte) da ne može prihvatiti euroskeptika Paola Savonu (Paola Savonu) za ministra finansija.

Potom je Matarela u ponedjeljak imenovao bivšeg dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Karla Kotarelija (Carla Cottarellija) za prijelaznog premijera sa zadaćom da pripremi izbore i sastavi državni budžet.

Preskup sporazum

Volker Treier, čelnik odjela vanjske trgovine pri DIHK-u, u ponedjeljak je kazao da takva odluka populističkih stranaka znači da je "preskupi italijanski koalicijski sporazum" za sada povučen.

- To je donijelo olakšanje njemačkim kompanijama - rekao je Treier.

Poručio je ujedno da će Italija ove godine istisnuti Britaniju s mjesta petog najvećeg njemačkog trgovinskog partnera.

U Berlinu je jučer portparol vlade istaknula respekt njemačke vlade spram italijanske demokratije i tamošnjih političkih institucija te kazala da službeni Berlin priželjkuje stabilnu vladu u Italiji.

U Briselu je njemački državni ministar za evropske poslove Mihael Rot (Michael Roth) kazao da se u službenom Berlinu nadaju da će Italija ubrzo formirati stabilnu i proevropsku vladu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.