VENECUELA

Pokušaj atentata na Nikolasa Madura: Htjeli ga ubiti dronovima punim eksploziva

Telegraf.rs

5.8.2018

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro (Nicolás) bio je meta napada tokom televizijskog obraćanja javnosti, naveli su zvaničnici. Nekoliko dronova s eksplozivom je aktivirano tokom njegovog govora na vojnoj ceremoniji. 

Ministar informiranja Venecuele Horhe Rodrigez (Jorge Rodríguez) potvrdio je da je došlo do napada na Madura. Nekoliko dronova je eksplodiralo u blizini lože u kojoj je bio predsjednik Venecuele.

- Istraga je pokazala da su eksplozije ustvari bile napad na predsjednika Nikolasa Madura - Rodrigez je rekao medijima.

On je naveo da je Maduro sklonjen na sigurno i da nastavlja sa svojim dužnostima.

Sedmorica vojnika Nacionalne garde su povrijeđena u neuspjelom atentatu, navodi Rodrigez. Stepen njihovih povreda, za sada, je nepoznat. U videosnimku s mjesta događaja vide se Maduro i njegovi saradnici koji stoje pored njega i gledaju u nebo nekoliko sekundi prije nego što je obraćanje prekinuto. Potom se vidi krupan plan okupljenih vojnika, koji su se ubrzo rastrčali.

Rodrigez je naveo da se eksplozija dogodila u 5.41 sati po lokalnom vremenu, a da je nekoliko letećih naprava oborila predsjednička garda.

Maduro je govorio na obilježavanju 81. godišnjice Bolivarske nacionalne garde, ogranka oružanih snaga Venecuele, kada se incident dogodio.

Maduro je pozvao predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) da mu pomogne u borbi "protiv terorističkih grupa". On je Trampa pozvao u pomoć pošto je za pokušaj atentata okrivio krajnje desne aktiviste iz njegove zemlje koji žive u Americi i Kolumbiji.

Tajni venecuelanski pokret nazvan "Flanelski vojnici" preuzeo je danas odgovornost za pokušaj ubistva Nikolasa Madura.

- Operacija se sastojala iz dva drona puna C-4 eksploziva koja su trebala stići do predsjedničke lože. Snajperi Garde časti su ih oborili prije nego što su stigli do mete. Dronovi su ranjivi. Sada nije uspjelo, ali sve je samo pitanje vremena - grupa je napisala na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.