AMERIČKI POTPREDSJEDNIK

Majk Pens pozvao na oslobađanje novinara agencije Reuters

Oni su se koncentrirali na masakr nad pripadnicima Rohindža

Agencije

Avaz.ba

5.9.2018

Američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) je pozvao Mijanmar da poništi sudsku presudu po kojoj su na sedam godina zatvora osuđena dvojica Reutersovih novinara, pozvavši da ih se odmah oslobodi.

Dvojica Reutersovih novinara Va Lon (32) i Čav Soe Oo (28), koji su istraživali zločine mijanmarske vojske nad Rohindžama, osuđeni su u ponedjeljak na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnoj tajni.

Pens je na svom Twitteru napisao kako Va Lonea i Soe Oo treba pohvaliti, a ne zatvoriti zbog njihova rada koji otkriva kršenja ljudskih prava i masovna ubistva. 

- Sloboda vjeroispovijesti i sloboda medija bitna su za snažnu demokratiju - napisao je Pens na svom Twitteru.

Va Lone i Čav Soe Oo optuženi su da su se domogli dokumenata vezanih uz operacije mijanmarskih sigurnosnih snaga u državni Rahin, regiji na sjeverozapadu Mijanmara u kojoj se odigravala tragedija Rohindža.

Koncentrirali su se na masakr nad pripadnicima te muslimanske zajednice u selu Inn Dinn 2. septembra 2017.

Dvojica lokalnih mijanmarskih novinara koja su radila za britansku agenciju u pritvoru su od decembra 2017. i izjasnili su se da nisu krivi za optužbe.

Proces je pomno pratila međunarodna zajednica koja je već uputila pozive da se oslobode dvojica novinara. Ujedinjeni narodi, Evropska unija i neke zemlje, među kojima SAD, Kanada i Australija, pozvali su na oslobađanje novinara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.