SASTANAK

Pompeo doputovao na razgovore s novim pakistanskim premijerom Imranom Kanom

Pakistan će tražiti pomoć MMF-a za rješavanje krize

Majk Pompeo. Arhiv

Fena

5.9.2018

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) doputovao je danas u Pakistan kako bi se susreo s novim premijerom te zemlje Imranom Kanom (Khan) i šefom vojske Qamarom Javedom Bajvom.

Odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Pakistana zategnuti su posljednjih nekoliko godina. Vlada američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) smanjila je vojnu pomoć Pakistanu zbog optužbi da pomaže talibanima, dok vlasti u Islamabadu to negiraju.

Novi ministar vanjskih poslova Pakistana Kureši Šah Mehmud izjavio je da će razgovarati s Pompeom o ukidanju 300 miliona američkih dolara pomoći za pakistansku vojsku.

Očekuje se da će Pompeo razgovarati s domaćinima i o mogućim planovima Pakistana da zatraži pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za sprečavanje ekonomske krize.

U julu je Pompeo rekao da nema nikakvog razloga da MMF da novac Pakistanu, koji bi se onda koristio za isplatu dugova Kini.

Pompeo i američki sekretar odbrane Džejms Matis (Jim Mattis) sastat će se u četvrtak sa svojim indijskim kolegama u Nju Delhiju, a očekuje se da će finalizirati odbrambene sporazume koji bi mogli približiti njihove vojske usred rastućeg utjecaja Kine.

Do razgovora dolazi i zbog neprijateljstva SAD prema indijskim tradicionalnim saveznicima Iranu i Rusiji, protiv kojih je Vašington uveo sankcije. Iran je veliki dobavljač nafte Indiji, a dvije trećine indijske vojne opreme dolazi iz Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.