SASTANAK

Haspel podnijela Trampu izvještaj o Kašogiju

Nisu objavljeni detalji njihovog razgovora

SRNA

26.10.2018

Direktorica Centralne obavještajne agencije (CIA) Đina Haspel (Gina) podnijela je izvještaj predsjedniku SAD Donaldu Trampu (Trumpu) o svojoj posjeti Turskoj povodom ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamaal Khashoggi).

Nisu objavljeni detalji njihovog razgovora, prenio je BBC.

Informacija je objavljena nekoliko sati nakon što su mediji javili da je Haspel tokom posjete preslušala audiozapis koji, kako tvrdi Turska, predstavlja snimak ubistva.

Saudijska Arabija je poslije incijalnog negiranja priznala da je novinar ubijen tokom saslušanja u Saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra, kada je došao da preuzme dokumente za sklapanje braka.

Saudijske vlasti su u vezi s ovim slučajem smijenile dvojicu bliskih savjetnika princa Mohameda bin Salmana (Mohamad bin Salman) i uhapsile 18 osoba.

U međuvremenu, novinarov najstariji sin Salah napustio je Saudijsku Arabiju i stigao u SAD.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) ranije je zatražio od saudijskih zvaničnika da dozvole Salahu da ode iz zemlje i rekao da je zadovoljan što mu je to omogućeno.

Salah posjeduje dvojno saudijsko-američko državljanstvo. On je prije tri dana snimljen kako se rukuje sa saudijskim princem tokom prijema za porodicu Kašogi u Rijadu.

Salahu je ranije bilo zabranjeno da putuje van zemlje jer je njegov otac kritizirao saudijsko rukovodstvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.