ODNOSI

Angela Merkel osniva fond za razvoj Afrike

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagarde također je prisustvovala sastanku zajedno sa zvaničnicima za međunarodni razvoj

AFP

Index.hr

30.10.2018

Njemačka kancelarka Angela Merkel ugostila je danas afričke zvaničnike i obećala osnovati novi razvojni fond za borbu protiv nerazvijenosti kontinenta s kojeg su potekle masovne migracije koje su oblikovale veliki dio njenog dugogodišnjeg vodstva.

Merkel je jučer najavila kako će se do 2021. povući iz politike, čime je iznenadila mnoge širom Evrope i započela utrku za odabir njenog nasljednika.

Od samita "Compact with Africa" zatražila je dokaz o napretku koji je postignut u rješavanju posljedica jednog od definirajućih trenutaka njenih 13 godina na vlasti: odluka da 2015. otvori vrata Njemačke za više od milion migranata.

Berlinski samit, na kojemu je učestvovalo 12 afričkih zvaničnika, uključujući južnoafričkog predsjednika Sirila Ramafosa (Cyril Ramaphosa), etiopskog premijera Abija Ahmeda (Aby Ahmeda) i predsjednika Ruande Paula Kagamea, projektiran je kako bi se afrički kontinent prikazao kao stabilna destinacija za njemačke investitore.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagarde (Christine) također je prisustvovala sastanku zajedno sa zvaničnicima za međunarodni razvoj.

- Mi smo kao Evropljani vrlo zainteresirani da afričke države stvore svijetlu ekonomsku budućnost - rekla je Merkel u uvodnom govoru najavivši fond koji će pomoći malim i srednjim ekonomijama iz Evrope i Afrike pri ulaganju u taj kontinent.

Njemačka je već predstavila porezne poticaje za kompanije koje bi otvorile pogone u Africi, odražavajući tako želje Merkel koja smatra da državna pomoć mora dati prostora privatnim ulaganjima ako se žele stvoriti nova radna mjesta.

Merkel je predstavila odluku o otvaranju njemačkih granica migrantima koje bježe od rata i siromaštva s Bliskog istoka i Afrike kao neizbježnu nužnost potaknutu dolaskom velikog vala ljudi.

Kriza je uzburkala evropsku politiku i obnovila konzervativnu stranku Alternativa za Njemačku (AfD), čiji su zahtjevi za zatvaranjem granica migrantima pomogli njihovom ulasku u parlament na prošlogodišnjim izborima.

Međutim, zvaničnici kancelarke vjeruju kako se migracije mogu održivo usporiti samo ako se uklone faktori koji potiču nezaposlenost i nestabilnost Afrike, faktori koji će samo dodatno biti povećani klimatskim promjenama.

Uspješan ishod samita mogao bi pomoći ojačati odluku Angele Merkel da ostane kancelarka i nakon odstupanja s čela stranke, a mogao bi utišati i njene koalicijske partnere bavarske konzervativne stranke CSU i Socijaldemokrate (SPD).

Sve tri stranke pretrpjele su velike gubitke na regionalnim izborima ovog mjeseca, zbog čega su u strankama nastali interni pritisci u želji za promjenom vodstva ili prekidanja koalicije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.