MEKSIKO

Zbog migrantske krize 30 milijardi dolara na razvoj Srednje Amerike

Osigurat ćemo da se prava migranata na našem teritoriju poštuju

Obrador: Sastavit ćemo prijedlog ulaganja u produktivne projekte. Sky News

Avaz.ba

11.12.2018

Nova meksička vlada najavila je da planira potrošiti čak 30 milijardi dolara kroz idućih pet godina na razvoj Srednje Amerike da bi usporila migracije iz ove nasiljem i siromaštvom opterećene regije.

Kako javljaju mediji, detalji o tome kako će se novac raspodijeliti još nisu poznati, ali ministarstvo vanjskih poslova Meksika objavilo je na Twitteru da će ta zemlja "promijeniti svoje migracijske politike kako bi odgovorila na potrebe na jugu zemlje i u Srednjoj Americi".  

Ovaj zaokret u meksičkoj politici najavljen je usljed dolaska više od pet hiljada migranata koji su u karavani iz Hondurasa i drugih zemalja u Tijuanu, meksičkom gradu na granici sa SAD. Iako su neki od njih pokušali nasilu prijeći granicu na kojoj je postavljena ograda, američka policija ih je rastjerala suzavcem. Oni koji su se prijavili za azil u SAD morat će čekati nekoliko mjeseci kako bi njihov zahtjev bio procesuiran.

Politika novog meksičkog predsjednika, ljevičara Andresa Manuela Lopeza Obradora, upadljivo se razlikuje od one američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa), koji je već srezao pomoć Srednjoj Americi i najavio da će ukinuti svu stranu pomoć toj regiji ako se migrantska karavana ne zaustavi. 

Iako su dvojica predsjednika zasad u dobrim odnosima, Lopez Obrador je u predizbornoj kampanji obećao glasačima da "neće odrađivati prljavi posao nijedne strane vlade", što je bila očita aluzija na Trampove zahtjeve da Meksiko zaustavi migrantsku karavanu. 

Umjesto toga, meksički predsjednik je predložio svoju verziju Maršalovog plana. Tražitelji azila ostaju u Meksiku dok im se azil ne odobri u SAD. 

Osigurat ćemo da se prava migranata na našem teritoriju poštuju. U vezi s tim kako ćemo riješiti problem, sastavit ćemo prijedlog ulaganja u produktivne projekte i stvaranje poslova. I ne samo to, nego i u radne vize za Meksiko i SAD - rekao je Lopez Obrador, prenose agencije. 

Lopez Obrador je pobijedio na izborima na temelju obećanja da će suzbiti korupciju, boriti se protiv siromaštva i ponovno nametnuti kontrolu države nad ekonomskim pitanjima. Ali dolazak hiljada ljudi iz Srednje Amerike u migrantskoj karavani u Meksiko gurnuo je problem ilegalne imigracije iz te regije u prvi plan.

U međuvremenu, meksička vlada pristala je na plan Trampove administracije poznat kao "Ostanite u Meksiku", prema kojem tražitelji azila ostaju u Meksiku dok se njihov zahtjev procesuira na američkim sudovima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.