FRANCUSKA

Otac teroriste iz Strazbura znao da mu sin podržava ISIL: Prijavio bih ga policiji da sam znao šta planira

Zločin se možda mogao spriječiti

Otac teroriste nije znao za planove sina. Arhiv

Kurir.rs

16.12.2018

Otac Šerifa Šekata (Cherif Chekatt), koji je u utorak izveo napad u blizini božićnog vašara u Strazburu, kaže da je njegov sin podržavao stavove terorističke organizacije ISIL.

Abdulkerim Šekat (Abdulkerim), Francuz alžirskog porijekla, rekao je u intervjuu za TV Frans 2 da je svog sina Šerifa vidio tri dana uoči napada, ali da nije s njim bio u kontaktu dok je bio u bijegu.

- Govorio je, naprimjer, da se ISIL bori za ispravne ciljeve - rekao je otac i dodao da je u prošlosti pokušavao odvratiti sina od džihadista.

- Rekao sam mu: ''Zaboravi ISIL, ne slušaj šta pričaju. Zar ne vidiš zločine koje prave'' - ispričao je i dodao da mu je sin uzvraćao da oni to ne rade.  

''Da mi je rekao da planira ikoga ubiti, prijavio bih ga policiji, tako on nikoga ne bi ubio niti bi bio ubije'', kazao je otac.

On tvrdi da ništa nije znao o planovima svoga sina i da se poslije napada dobrovoljno javio policiji i ponudio im da, ako ga pronađu, pokuša da ga urazumi i nagovori da se preda.

Terorista Šerif Šekat nije htio da se preda, već je krenuo u obračun s policajcima, što je završilo njegovom smrću. Istražitelji sada pokušavaju otkriti je li on imao pomagače u napadu u kojem je ubio četiri osobe, dok je više od 10 ranio.

Šerifovi roditelji i dvojica braće bili su među sedam osoba koje je policija zadržala radi ispitivanja. Oni su pušteni, a četvorica preostalih napadačevih prijatelja su zadržana u pritvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.