DAKA

Bangladeš prebacuje Rohindža muslimane na udaljeni otok

Čelnik komisije za provođenje reda i zakona i visoki ministar u vladi saopćio je, međutim, da će se relokacija obaviti kako je i planirano

Prijedlog o prebacivanju izbjeglica nepopularan je među zajednicom Rohindža. AFP

Fena

13.3.2019

Bangladeš je saopćio u srijedu da će započeti s relociranjem desetaka hiljada Rohindža muslimana iz nakrcanih izbjegličkih logora na udaljeni otok podložan ekstremnom vremenu, uprkos činjenici da je plan o premještanju izbjeglica izazvao značajne kontroverze. 

Kuće i zidovi protiv poplava na otočiću u neposrednoj blizini Bengalskog zaljeva izgrađeni su u 2006. godini, u nadi da će tu biti prebačeno 100.000 Rohindža izbjeglica.

Bangladeške vlasti godinama govore o planu da relociraju na otok neke od skoro milion Rohindža izbjeglica koji žive duž granice s Mijanmarom, ali je on u više navrata bio blokiran.

Prijedlog o prebacivanju izbjeglica nepopularan je među zajednicom Rohindža, a kritičari su izrazili brige prema mogućnosti otoka da se nosi sa žestokim olujama tokom monsunske sezone.

Čelnik bangladeške komisije za provođenje reda i zakona i visoki ministar u vladi saopćio je, međutim, da će se relokacija obaviti kako je i planirano.

- Planiramo započeti taj proces narednog mjeseca, dok je izgradnja na otoku sada dovršena - izjavio je on za AFP.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.