SASTANAK

Makron zove Sija, Merkel i Junkera da razgovaraju o o trgovini i klimi

Emanuel Makron

Avaz.ba

22.3.2019

Emanuel Makron (Emmanuel Macron) će se sljedeće sedmice u Elizejskoj palači sastati s kineskim predsjednikom Si Đinping (Xi Jinpingom), s kancelarkom Angelom Merkel i s predsjednikom Europske komisije Žan-Klod Junkera(Jean-Claude Juncker) kako bi razgovarali o trgovini i o klimi, priopćila je u četvrtak Elizejska palača.

Sastanak bi se trebao održati sljedeće sedmice u utorak, objavljeno je. Na tom susretu dosad neviđenog formata koji je francuski predsjednik predložio svom kineskom gostu koji će boraviti u posjetu Francuskoj, Europljani žele "pronaći dodirne točke između Europe i Kine" u vezi s pitanjima poput multilateralizma i provedbe Pariškog sporazuma, ističe ured francuskog predsjednika.

Razgovori na razini Europe

Ocijenili smo da je nužan jer se razgovori moraju održati na razini Europe a ne samo Francuske kako bismo obranili multilateralizam- ističe Elizejska palača koja podsjeća da su "Francuska i Njemačka dugo išle prema Kini kao suparnice". 

- To je historijski susret koji je dio dugoročne perspektive, prije summita EU-Kina 9. aprila i summita o putovima svile koji se krajem aprila održava u Kini- obrazložio je Pariz koji ocjenjuje da je to "također važan korak Kine".

Bit će to ujedno prigoda da Europljani objasne Kini svoje stajalište, pa i strategiju koju su u četvrtak definirali u Bruxellesu.

Susret se događa u prilikama dok traju trgovinski pregovori SAD-a i Kine u kojima "Europa ne kani biti puki promatrač", dodao je isti izvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.