NOVI ZELAND

Terorista Brenton Tarant optužen za 50 ubistava i 39 pokušaja ubistava

Australac se prvi put na sudu pojavio u subotu, 16. marta

Tarant u napadu u napadu na dvije džamije u Krajstčerču ubio 50 ljudi. Arhiv

Avaz.ba

4.4.2019

Novozelandska policija proširila je optužnicu protiv australskog ekstremiste Brentona Taranta (Tarrant, 28), koji je u napadu na dvije džamije u Krajstčerču ubio 50 ljudi.

Tarant je prvobitno optužen za ubistvo, no sudija je rekao kako će se broj optužnica neizbježno povećati. Sada je optužen za 50 tačaka optužnice za ubistvo i 39 optužbi za pokušaj ubistva. 

Australac se prvi put na sudu pojavio u subotu, 16. marta. Nije se izjasnio o krivnji niti je zatražio puštanje uz kauciju.

Podsjetimo, Brenton je 15. marta ušao u džamiju Al Nur oko 13:30 sati prema lokalnom vremenu te je otvorio paljbu. Ispalio je više od 100 hitaca samo unutar džamije. Sa sobom je imao najmanje šest pušaka. Napadač je potom sedam minuta vozio do sljedeće džamije, u predgrađu Linvud, u kojoj je nastavio svoj masakr.

Tarant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhapšen u automobilu u kojem je bilo improviziranih eksplozivnih naprava.

Premijerka Džasinda Ardern (Jacinda) napad je opisala kao teroristički čin, najgori mirnodopski zločin na Novom Zelandu, koji je podigao sigurnosnu prijetnju na najviši nivo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.