PROCES SE NASTAVLJA

Lud, zbunjen ili normalan: Teroristu s Novog Zelanda vodit će na psihološko testiranje

Advokat koji je dodijeljen teroristi rekao je da je on samo dan nakon ubistva bio priseban i bez vidljivih mentalnih problema

Brenton Tarant. Agencije

Avaz.ba

5.4.2019

Australcu optuženom za ubistvo 50 ljudi i nanošenje po život opasnih povreda drugima u dvije džamije u Kristčurču na Novome Zelandu u petak je na sudu naređeno da se podvrgne psihološkom testiranju kako bi se utvrdilo je li zdrav za suđenje.

Terorista Brenton Tarant (Tarrant) nije pokazivao emocije tokom drugog saslušanja, kada se pojavio na videolinku iz zatvora. Bio je tih kada je sudija predstavio 50 optužbi za ubistvo i 39 za pokušaj ubistva. 

On je optužen da je 15. marta, u najgorem napadu u historiji Novog Zelanda, otvorio vatru u džamijama.

Sudnicu u Kristčurču čuvali su naoružani stražari, no saslušanje koje je bilo otvoreno za javnost prošlo je bez incidenata. Sudija vrhovnog suda Kameron Mander (Cameron) naredio je optuženom procjenu stanja psihološkog zdravlja. 

- To je normalan potez u procesu - rekao je sudija ispred sudnice koja je bila prepuna preživjelih i rodbine poginulih.

Bio je bez emocija u saslušanju koje je trajalo 30 minuta te se na trenutke činilo kao da mu je dosadno. 

Advokat koji je dodijeljen teroristi rekao je da je on samo dan nakon ubistva bio priseban i bez vidljivih mentalnih problema, osim ekstremističkih svjetonazora.

Način na koji se predstavio bio je racionalan i ne biste pomislili da se radi o osobi s mentalnim problemima - rekao je advokat Ričard Peters (Richard) za novozelandski Herald. 

Tofazal Alam (Toffazal), jedan od preživjelih u napadu na džamije, rekao je kako je bio potresen koliko je monstrum bio bezosjećajan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.