STAVOVI

Rusija ne odustaje: Cilj je haos na Zapadu

Ruske obavještajne službe - dobro finansirane, agresivne i politički zaštićene - srž su šireg političkog rata Moskve protiv Zapada, s namjerom da prekinu, ometu i demoraliziraju

Vladimir Putin tokom obraćanja pripadnicima GRU-a. Vojska Rusije

S. NUMANOVIĆ

26.4.2019

Rusija ostaje čvrsto na putu destabilizacije Zapada i obavještajne službe su centralno mjesto te kampanje, upozoreno je u analizi koju je objavio NATO pakt na svojoj internet-stranici.

- Ruske obavještajne službe - dobro finansirane, agresivne i politički zaštićene - srž su šireg političkog rata Moskve protiv Zapada, s namjerom da prekinu, ometu i demoraliziraju. Iako se koriste različiti instrumenti, od dezinformacija i korupcije, preko diplomatije do ekonomskog pritiska, obavještajne službe su posvećene ne samo prikupljanju informacija, već i aktivnim operacijama.

Lekcija za NATO nije samo potreba za stalnom opreznošću već i da je solidarnost koju je Alijansa ojačala jednako važna u suočavanju s nevojnim vojnim prijetnjama - navodi se u analizi koju potpisuje Dr. Mark Galeoti (Galeotti) s britanskog Royal United Services Instituta.

On podsjeća da je tokom prošle godine zabilježen cijeli niz incidenata, od kojih je jedan od najtežih napad špijuna vojne obavještajne službe za djelovanje u inozemstvu (GRU) u martu u blizini Londona.

Tada su agenti pokušali ubiti Sergeja Skripalja, nekadašnjeg pripadnika iste te obavještajne službe koji je prešao na stranu Velike Britanije. U pokušaju ubistva prebjega korišten je rijedak nervni otrov - novičok.

Galeoti je podsjetio i na incidente u Grčkoj ljeta prošle godine, kada je zvanična Atina protjerala dvojicu, te uskratila agremane za drugu dvojicu ruskih diplomata zbog podrivanja sporazuma o preimenovanju Sjeverne Makedonije. Ubrzo zatim, navodi autor dalje, Velika Britanija i Holandija optužile su Rusiju za pokušaje hakiranja u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u vrijeme kada je ova UN institucija istraživala napad na Skripalja.

- Ruski špijun je postao persona non grata u Švedskoj u avgustu, a u septembru je norveška policijska služba sigurnosti uhapsila navodnog agenta, iako je kasnije oslobođen - piše dalje autor.

Galeoti ističe da "ni 2019. ne obećava da će biti bolje". Navodi da je visoki funkcioner belgijske obavještajne službe uhapšen pod optužbom da je agent  GRU-a, kao i švedski državljanin koga je vrbovala ruska špijunska služba ministarstva vanjskih poslova (SRV).

Kako se približavaju evropski izbori, ističe britanski analitičar, ruske se aktivnosti intenziviraju, ali i odgovori evropskih država. Danska je tako najavila akcioni plan koji će provoditi upravo u izborno vrijeme da bi onemogućila Rusima utjecanje na volju birača.

- Iako su mnoge ruske operacije osujećene i demaskirane, a javnost o svemu detaljno obaviještena, čini se da Kremlj nije obeshrabren. Taktika se mijenja, cilj ostaje isti - destabiliziranje i haos. I obavještajne službe glavni su izvođač tog paklenog plana - piše Galeoti.

Pojašnjava da su taktičke promjene vidljive kroz manje aktivnosti "botova" na društvenim mrežama, ali su aktivirani drugi vidovi utjecaja koji koriste unutarzapadne podjele, raspiruju ih i žele maksimizirati podjele i sukobljenosti unutar evropskih naroda i država.

S druge strane, adekvatnog odgovora ipak nema. Jedini izuzetak je solidariziranje svijeta s Velikom Britanijom nakon pokušaja likvidacije Skripalja. Čak 123 ruska zvaničnika protjerana su iz 27 NATO država. To je, ističe autor, iznenadilo Kremlj. No, kako nije bilo nastavka odgovora, došlo je do manjih taktičkih izmjena aktivnosti specijalnog rata protiv Zapada.

- Te bi izmjene mogle biti privremenog karaktera, jer Rusija nije udarena po džepu. Pošto su prošli relativno bezbolno, Rusi će kampanju nastaviti i intenzivirati je kada procijene da trebaju. I mi ćemo onda gledati autentične ili namještene skandale koji uključuju visoke evropske zvaničnike koji nisu po ukusu Kremlja, čitati o podmićivanjima i "crnim fondovima" koji su se iz Moskve slili u neke evropske stranke i medije.

Jedini način da se tome suprotstavimo i Kremlj istjeramo iz našeg dvorišta je zajednički rad. NATO, EU, sve države Zapada moraju tijesno sarađivati, moraju se mijenjati naša taktika i strategija, mora se više uložiti u odbranu i kontraobavještajni rad. "Štednja" na izdvajanjima za agencije za sigurnost direktno pomaže Kremlju u realizaciji svojih planova - ističe Galeoti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.