SVIJET

Italija dobila novu vladajuću koaliciju: Lijevi centar postigao dogovor s populistima iz Pokreta 5 zvjezdica

Ekstremno desna i antiimigrantska Liga, čiji je čelnik Mateo Salvini dosad bio ministar unutrašnjih poslova, odlazi u opoziciju

Konte: Ostaje premijer. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

29.8.2019

Lideri Demokratske stranke (PD), koja pripada lijevom centru, i populističkog Pokreta 5 zvjezdica objavili su u srijedu navečer da su postigli dogovor o formiranju nove koalicione vlade u Italiji.

To znači da ekstremno desna i antiimigrantska liga, čiji je čelnik Mateo Salvini (Matteo Salvini) dosad bio ministar unutrašnjih poslova, odlazi u opoziciju, a Italija je pritom do daljnjeg izbjegla održavanje prijevremenih izbora i potencijalno produbljivanje ekonomske krize, javlja BBC.

- Mislimo da ima smisla pokušati ovo - izjavio je lider PD-a Nikola Zingareti (Nicola Zingaretti).

Na čelu buduće koalicione vlade ostat će dosadašnji premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte), a namjera nove vladajuće koalicije je pokušati izdržati do sljedećih redovnih izbora koji bi trebali biti održani 2023. godine.

Konte, 55-godišnji profesor prava, nema nikakvih javnih stranačkih afiniteta, ali se smatra bliskim M5S. 

Kao mandatar za premijera, Konte će imati nekoliko dana da konsolidira pakt M5S i Demokratske stranke, da sastavi listu ministara i o njoj izvjesti Matarelu i položi zakletvu. On je trenutno vršilac dužnosti premijera nakon što je podnio ostavku u ovom mjesecu.

Italija je već tri sedmice u ozbiljnoj političkoj krizi pošto je 8. avgusta ministar unutrašnjih poslova Salvini, predsjednik Lige (krajnja desnica), izašao iz koalicione vlade s Pokretom 5 zvijezda, a premijer Konte 20. avgusta podnio ostavku. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.