BRISEL

Zaev molio lidere EU: Ne gasite zvijezdu ka kojoj stremimo, budite naši heroji

Negativna odluka izazvala bi veliko razočaranje u njegovoj zemlji

Sa sastanka u Briselu. AFP

Avaz.ba / Vijesti.me

16.10.2019

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je danas u Briselu zamolio evropske lidere da odobre datum za početak pregovora o pridruživanju njegove zemlje EU, jer bi negativna odluka izazvala veliko razočaranje u njegovoj zemlji.

- Poštovani evropski lideri, ne gasite zvijezdu ka kojoj stremimo, ne budite naša prepreka, budite naši heroji. Evropski put je naš jedinstveni put - rekao je Zaev na zajedičkoj konferenciji za štampu u Briselu sa Johanesom Hanom (Johannes Hahn), odlazećim komesarom za proširenje.

Zaev, koji boravi u Briselu u namjeri da utječe na evropske lidere da odrede datum početka pregovora Sjeverne Makedonije i EU je rekao da je "krajem juna i početkom jula iz Brisela stigla vijest da se samo zbog kalednarskog usaglašavanja" određivanje datuma odlaže za oktobar. 

On je dodao da njegova zemlja shvata potrebu za novom metodologijom u pregovorima i to podržava, ali to, po njemu, ne ometa da se dva procesa odvijaju paralelno.

Zaev je upozorio da bi negativna odluka o datumu izazvala veliko razočaranje u narodu i među poslanicima koji su podržali sporazum iz Prespe, kojim su, poslije skoro tri decenije, uređeni odnosi Sjeverne Makedonije i Grčke. 

Evropski lideri jučer u Luksemburgu nisu uspjeli, po treći put, da odrede datum početka pregovora o pridruživanju Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.