BLISKI ISTOK

Irak: Demonstranti zapalili prostorije pokrajinske uprave

Irački grad Nasirija. Agencije

Avaz.ba / Srna

25.10.2019

Najmanje tri hiljade demonstranata ušlo je u zgradu pokrajinske uprave u iračkom gradu Nasirija i zapalilo vatru u jednoj od kancelarija, saopćili su neimenovani izvori iz policije. 

Dva sigurnosna izvora izjavila su da je u gradu Amara, na jugu zemlje, ranjeno šest ljudi, kada su čuvari lokalne kancelarije šiitske grupe "Asaib Al el Hak" otvorili vatru na demonstrante. Izvori tvrde da demonstranti pokušavaju zapaliti kancelariju. Demonstracije protiv vlasti održavaju se širom Iraka, a demonstranti zahtijevaju ostavku vlade i prestanak korupcije. 

Irački zvaničnik Ali el-Bajati (Bayati) izjavio je ranije da je u Bagdadu poginulo dvoje ljudi, a da je više od 200 ranjeno kada su pripadnici sigurnosnih snaga ispalili suzavac, vrelu vodu i gumene metke kako bi rastjerali demonstrante. Nasilje je izbilo kada su sigurnosne snage pokušale spriječiti demonstrante da dođu do bagdadske dobro čuvane zelene zone, gdje su smještene zgrade vlasti i strane ambasade. 

Demonstranti su se počeli okupljati u ranim jutarnjim satima na Trgu Tahrir, nakon govora iračkog premijera Adila Abdula Mahdija, tokom kojeg je obećao da će naredne sedmice provesti reforme i rekonstrukciju vlade Iraka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.