RAT KOJI NE PRESTAJE

U državi u kojoj se dogodi sto ubistava dnevno, ovo je prijestonica nasilja

Slike zločina su svakodnevica. Agencije

Avaz.ba

5.11.2019

Predsjednik Meksika Felipe Kalderon (Calderon) 2006. godine je poslao vojsku na narkokartele, u povijest je taj događaj otišao pod nazivom 'Meksički rat protiv droge'. Formalno, rat nije okončan, tek je opao intenzitet, a broj umrlih godinama se smanjivao.

No, prošla je godina odnijela najviše žrtava otkako Meksiko vodi podatke o broju ubistava, a sve ukazuje da će je ova nadmašiti.


Samo ove godine bilo je 1.800 ubistava. Agencije

Prema podacima koje je objavio "Guardian", samo ove godine ubijeno je skoro 26.000 ljudi, što znači da svakog dana nasilnom smrću pogine 100 Meksikanaca! 

Najopasniji grad je Tijuana, lani je tamo 2.518 ubistava, ove godine ih je 1.800, a sudeći prema poisljednjim događajima u gradu nije isključeno da ova godina bude još tragičnija.

Kako izgleda život u Tijuani, najbolje oslikava izjava gradonačelnika Artura Gonzáleza Cruza. On je ostao razočaran kad mediji nisu naveliko pisali o vijesti da u jednom danu u Tijuani niko nije ubijen!?

To se nije dogodilo godinama - pohvalio se reporteru "Guardiana". 

Da dobijete širu sliku, lokalni tabloid ima rubriku 'smrtometar' (muertometro) u kojem vode evidenciju.

Od obećanja vlasti da će iskorijeniti kriminal nije ostalo ništa. Agencije

No, već idućeg dana sve se nadoknadilo. Prvo ubistvo dogodilo se u šest ujutro, u 11.35 su na gradskoj periferiji pronašli noge u raspadajućem stanju, a u 14.45 stigla je i dojava da je nepoznati napadač upao u stan u kvartu Calle Tamaulipas i ubio muškarca.

Sve to govori da obećanje aktualnog predsjednika Andrésa Manuela Lopeza Obradora da će 'iskorijeniti' kriminal iz društva padaju u vodu. Sve ukazuje da je sigurnosna situacija još i gora nego u vrijeme Kalderona i mnogi stručnjaci govore da je država izgubila kontrolu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.