METE NAPADA

Dvije američke baze u Iraku zasute su raketama, jednu od njih izgradile sarajevske firme

Trenutno nije jasno ima li žrtava

Napad u Iraku. AFP

Avaz.ba

9.1.2020

U noći između 7. i 8. januara Iranska revolucionarna garda izvela je dva raketna napada na američke baze u Iraku kao odmazdu za ubistvo generala Kasema Sulejmanija. 

Mete projektila bile su baze El-Asad i Ibril, na koje je palo nekoliko desetina raketa, prenijeli su irački mediji. Zbog čega su upravo ove dvije baze bile meta?

Baza El-Asad

Prva na udaru našla se baza El-Asad, koja je zasuta raketama u 1:20 sati po lokalnom vremenu, odnosno u isto vrijeme kada je izvršen napad dronom na konvoj u kojem su se nalazili irački general Kasem Sulejmani i njegova pratnja u petak prošle sedmice. 

Baza El-Asad nalazi se u zapadnom Iraku i u njoj su smještene američke i britanske snage. Tokom invazije na Irak ova baza bila je druga najveća američka baza na iračkom tlu.

Prvi naziv baze bio je El-Kadisija (Al-Qādisiyyah), prema bici kod istoimenog grada Kadisija, vođenoj 636. godine između arapske muslimanske vojske i vojske Sasanidskog carstva. Baza je pod tim imenom građena u periodu od 1981. do 1987. godine, a izvođači radova bile su jugoslavenske kompanije.

Projekti poznati kao “Project 202-B” i “Project 1100” vrijedni tadašnjih 280 miliona dolara gradile su firme “Granit” (iz današnje Sjeverne Makedonije), zatim "Vranica" Sarajevo, "I.L. Lavčević" Split i "Unioninvest" Sarajevo.

Na dvije baze u Iraku iranske snage ispalile su desetine projektila. Screenshot

Baza je građena tako da može opslužiti veliki broj ljudi, do 5.000, a u okviru kompleksa nalaze se i vojni i druga javna neophodna infrastruktura. Što se vojnih objekata tiče, baza je posjedovala vojni aerodrom, skloništa za bombardere i vojne kasarne, a pored toga, u sklopu kompleksa nalazili su se i džamija, otvoreni i zatvoreni bazen, sportske dvorane, bioskop, biblioteka, osnovna i srednja škola, te bolnice.

Skloništa za bombardere u okviru kompleksa nazivana su “jugosi” i sve do 1991. godine i razvitka laserski navođenog projektila GBU-28, specijaliziranog za razbijanje bunkera, smatrana su neprobojnim.

Do američke invazije na Irak 2003. godine, u bazi su bile smještene tri jedinice iračkog ratnog zrakoplovstva koje su letjele avionima MiG-25 i MiG-21. Ubrzo nakon početka invazije baza je napuštena, a u maju 2003. godine predata je američkoj vojsci, kada je i preimenovana u El-Asad Airbase (na arapskom "Lav")

Ovu bazu godinama unazad obilazili su američki političari. Na tom spisku su Džordž Buš (George H.W.Bush), zatim Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice), a iz aktuelne administracije Donald Tramp (Trump) i Majk Pompeo (Mike). 

Prvi čovjek SAD posjetio je El-Asad u društvu supruge Melanije Tramp (Melania) 28. decembra 2018. godine, a američki državni sekretar Majk Pompeo, sa suprugom Karen, bio je u bazi za Dan zahvalnosti 23. novembra 2019. godine. Zanimljivo je da je bazu jednom prilikom posjetio Čak Noris (Chuck Norris).

Inače, El-Asad nerijetko je meta napada, čak se može reći da su oni učestali, ali uglavnom žrtava nije bilo.

Baza Ibril

Druga meta bila je baza u blizini grada Ibril. Ona je izabrana vjerovatno jer obližnji aerodrom često koristi američka vojska i Stejt department. Također, u tom gradu, u kurdskom dijelu Iraka, smješten je i američki konzulat s velikim brojem članova američkog osoblja.

U samoj bazi Ibril, se osim američkih vojnika, nalaze i njemačke i italijanske trupe.

Na društvenim mrežama pojavile su se i prve fotografije projektila koji su, navodno, pali u blizini baze, ali zvaničnih potvrda da je riječ o vjerodostojnim fotografijama još nema.

Pentagon je potvrdio da nema Amerikanaca među žrtvama, a trenutno nije jasno koliko i da li uopće ima žrtava u napadima. Da žrtava nema, rekao je jučer i predsjednik Tramp u prvom obraćanju naciji otkako su ove dvije baze raketirane, prenosi Blic.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.