PREDVIĐANJA

Svijet već sabira posljedice: Milionski gubici zbog koronavirusa

Panevropski indeks STOKS 600 pao je jučer za 1,5 posto

Zbog koronavirusa kineska privreda će najviše osjetiti. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

28.1.2020

Koronavirus ozbiljno je udario i na najmoćniju svjetsku elitu. Strah investitora od neizvjesnosti, u pogledu daljnjeg razvoja bolesti, prelio se na kompanije širom svijeta, čitave privredne grane, ali i na ekonomije zemalja.

Širenje kineskog koronavirusa ozbiljno je uzdrmalo tržišta širom svijeta, od evropskih i američkih berzi, na kojima svakodnevno padaju cijene akcija, do nafte, čija je vrijednost u "crvenom" već treću sedmicu zaredom.

Tema svjetskih medija je i bliska budućnost kineske privrede za koju ekonomisti kažu da se taman počela oporavljati, a nakon potpisivanja trgovinskog sporazuma sa SAD.

Evropske akcije zabilježile su i jučer oštar pad. Investitori strahuju i glavno pitanje koje se već nekoliko dana negativno odražava na najveća tržišta kapitala u svijetu jeste razmjer ekonomske štete od brzog širenja koronavirusa koji je ugušio tražnju za rizičnijom imovinom.


Virus se proširio na više od 20 zemalja. AFP

Panevropski indeks STOKS 600 pao je jučer za 1,5 posto, a akcije rudarskih kompanija su otišle “nizbrdo” za 3,1 posto zbog izloženosti prema Kini.

Negativno je i kretanje akcija u Velikoj Britaniji. Indeks Londonske berze FTSE 100 pao je jučer za 1,5 posto, što predstavlja njegov najgori dnevni rezultat od početka decembra.

Koronavirus, koji je krenuo iz grada Vuhan, ali se vjeruje da se već proširio na 20 drugih kineskih gradova, utjecat će negativno na ekonomski rast zemlje, rekao je Šao Ju, glavni ekonomista u "Orient Securities" u Šangaju, iako upozorava da je još prerano za sagledavanje dugoročnih posljedica.

Gubici koje će pretrpjeti kineska ekonomija tek će se sabirati. Tokom proslave kineske Nove godine otkazani su mnogi letovi i brojne manifestacije. 

Očekivalo se da će više od 400 miliona Kineza putovati tokom praznika čija višednevna proslava tradicionalno predstavlja jedan od najprometnijih perioda za aviokompanije, drumski i željeznički putnički sektor, hotele, turističke atrakcije...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.