KOLUMNA

Tužni smo zbog izlaska Britanije, ali EU je i dalje najveći trgovinski blok

Autori su visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i glavni pregovarač EU za Brexit

Barnije i Borelj: Poštovati suverenu odluku. Agencije

Piše: Josep Borrell i Michel Barnier

3.2.2020

Velika Britanija je 31. januara 2020. godine napustila Evropsku uniju. Izgubili smo člana porodice. Bio je to tužan trenutak za nas, Evropljane, ali i za mnoge građane Ujedinjenog Kraljevstva. Ipak, uvijek smo poštovali suverenu odluku 52 posto britanskog biračkog tijela i u ovom trenutku pozdravljamo započinjanje novog poglavlja u našim odnosima, pišu u kolumni za "Avaz" visoki zvaničnici EU Žozef Borelj (Josep Borell) i Mišel Barnije (Michel Barnier).


Prijelazni period

Sada moramo graditi novo partnerstvo između EU i Ujedinjenog Kraljevstva, navode visoki zvaničnici EU. Agencije

Emocije nastranu, 1. februar jeste postao historijski datum, ali bez velike drame i to najvećim dijelom zahvaljujući Sporazumu o povlačenju koji smo ispregovarali s Ujedinjenim Kraljevstvom i koji nam je omogućio „uredan Brexit“. Drugim riječima, omogućen je izlazak koji, barem za sada, minimizira posljedice po naše građane, kompanije, javnu upravu, kao i naše međunarodne partnere.

Prema ovom sporazumu, Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo usaglasili su prijelazni period, najmanje do kraja 2020. godine, tokom kojeg Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja učestvovati u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu EU, te primjenjivati pravo EU čak i ako više nije država članica. Tokom ovog perioda Ujedinjeno Kraljevstvo se nastavlja pridržavati međunarodnih sporazuma EU, kao što smo jasno istakli u diplomatskoj noti našim međunarodnim partnerima.

Dakle, s ovakvim prijelaznim periodom postoji određeni stepen kontinuiteta, što nije bilo lako imajući u vidu obim zadatka. Izlaskom iz Unije, Ujedinjeno Kraljevstvo automatski, mehanički i pravno napušta stotine međunarodnih sporazuma sklopljenih od Unije ili u ime nje u korist njenih država članica u različitim oblastima, od trgovine, avijacije, ribarstva do civilne nuklearne saradnje.

Sada moramo graditi novo partnerstvo između EU i Ujedinjenog Kraljevstva. Taj će posao započeti za nekoliko sedmica, čim 27 zemalja članica EU odobri pregovarački mandat na prijedlog Evropske komisije, utvrđujući naše uvjete i ambicije za ostvarenje najbližeg mogućeg partnerstva sa zemljom koja ostaje naš saveznik, partner i prijatelj.

EU i Ujedinjeno Kraljevstvo povezuju historija, geografija, kultura, zajedničke vrijednosti i principi, te čvrsta vjera u multilateralizam koji se temelji na pravilima.

Naše buduće partnerstvo odražavat će te veze i zajednička uvjerenja. Želimo ići dalje od okvira trgovine i raditi dalje zajedno na sigurnosti i odbrani, odnosno, oblastima u kojima Ujedinjeno Kraljevstvo ima iskustva i resurse koje je najbolje koristiti u okviru zajedničkih napora. U svijetu velikih izazova i promjena, nemira i tranzicije, moramo se međusobno savjetovati i sarađivati, bilateralno, kao i u ključnom regionalnom i globalnom kontekstu, kroz Ujedinjene narode, Svjetsku trgovinsku organizaciju, NATO ili G20.

Možda zvuči kao kliše, ali je fundamentalna istina da današnji globalni izazovi – od klimatskih promjena, kibernetskog kriminala, terorizma ili nejednakosti – zahtijevaju kolektivan odgovor. Što je Ujedinjeno Kraljevstvo sposobnije ići ukorak s EU i zajedno s partnerima širom svijeta, veće su nam šanse za učinkovito rješavanje ovih izazova.

U samom srcu projekta Evropske unije je ideja da smo zajedno jači. Kao i da je objedinjavanje naših resursa i inicijativa najbolji način za postizanje zajedničkih ciljeva. Brexit to ne mijenja i nastavljamo dalje sa svojim projektom, nas 27.


Trgovinski blok

Ujedinjene, 27 zemalja članica i dalje čini jedinstveno tržište od 450 miliona građana i više od 20 miliona kompanija. Ujedinjeni, i dalje smo najveći trgovinski blok na svijetu.

Ujedinjeni, nas 27, i dalje ostajemo najveći donator razvojne pomoći na svijetu.

Naši partneri mogu biti sigurni da ostajemo vjerni našem ambicioznom programu okrenutom ka budućnosti, bilo da se radi o trgovini i ulaganjima, klimatskom djelovanju i digitalizaciji, povezanosti, sigurnosti i borbi protiv terorizma, ljudskim pravima i demokratiji ili odbrani i vanjskoj politici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.