AMERIKA

Elizabet Voren ipak odustala od utrke za demokratsku nominaciju

Nije uspjela pobijediti ni u jednoj od saveznih država

Elizabet Voren. AFP

Avaz.ba /Index.hr

5.3.2020

Američka senatorica Elizabet Voren (Elizabeth Warren) odustala je od utrke za demokratsku nominaciju nakon slabog rezultata ostvarenog u superutorak, javili su danas američki mediji.

Elizabet Voren u superutorak, kada su demokrati u 14 saveznih država birali svog kandidata za predsjedničke izbore u novembru, nije uspjela pobijediti ni u jednoj od saveznih država, pa ni u svom Masačusetsu.   

Nakon izbora u superutorak demokratski predizbori sveli su se na borbu između dva kandidata - lijevog senatora Bernija Sandersa (Bernie) i bivšeg potpredsjednika, centrističkog Džoa Bajdena (Joe Biden) - budući da su ostali kandidati osvojili zanemariv broj delegata.  

Bajden pobjeđuje u najmanje devet od 14 država u kojima su održani demokratski predizbori, a Sanders u svojoj državi Vermont, Koloradu, Juti i vjerovatno u Kaliforniji. U Mejnu su bili izjednačeni.

Majkl Blumberg (Michael Bloomberg), jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, koji je potrošio stotine miliona dolara na promociju kampanje, u srijedu je ispao iz utrke za stranačku nominaciju demokrata za predsjedničke izbore nakon lošeg rezultata u superutorku i podržao je Džoa Bajdena jer smatra da on ima "najbolje izglede" da porazi Donalda Trampa (Trump) na predsjedničkim izborima 3. novembra.

Blumberg također nije uspio pobijediti ni u jednoj od 14 država koje su glasale u utorak, a pobjedu je osigurao samo u Američkoj Samoi, malenoj udaljenoj teritoriji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.