BRISEL

Sasoli: Da medicinska oprema bude dostupna gdje god je to potrebno unutar EU

Potrebno graditi međusobno povjerenje, saradnju i solidarnost

David Sasoli. AFP

Fena

16.3.2020

Nakon današnjeg apela predsjednika Evropske komisije, vlade zemalja članica moraju prestati ograničavati isporuku medicinske opreme unutar Evropske unije i prestati poduzimati jednostrane mjere kako bi spriječili slobodno kretanje. 

Ova bitka se odvija na teritoriji cijele Evrope i mora se koordinirati između vlada i institucija Evropske unije, navodi se u izjavi predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija (Sassoli) povodom širenja virusa Covid-19

- Izazovi brzog širenja virusa Covid-19 pokazuju da su saradnja i solidarnost potrebniji nego ikad prije. Neće se štedjeti napori kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi i pomoglo onima kojima je pomoć potrebna. Moramo osigurati odgovarajuću proizvodnju i snabdijevanje medicinskom opremom tako da je ona dostupna gdje god je to potrebno unutar EU. Ovaj virus ne poštuje nijednu granicu i, stoga, pokušaji da se sami borite protiv njega neće uspjeti - ističe Sasoli.

David Sasoli. AFP

On je naglasio važnost funkcioniranja unutrašnjeg tržišta i poštivanja pravila poslovanja. Kazao je da je neophodno osigurati da se zalihe i proizvodi dostave tamo gdje je to potrebno, a od posebne važnosti su "solidarnost, međusobno povjerenje i iskrena saradnja u borbi protiv pandemije."

- Pojačane kontrole na vanjskim granicama EU, u skladu s našim pravilnicima i međunarodnim obavezama, mogu pomoći u osiguravanju učinkovitog rada šengenskog sistema. No, novo uvođenje kontrola unutrašnjih granica, ako se ne temelji na savjetima ili preporukama zdravstvenih tijela, nanosi više štete nego koristi. Ono nameće velike ekonomske troškove EU kao cjelini i sprečava robu da stigne tamo gdje je potrebna. Moramo osigurati pravilno funkcioniranje šengenskog prostora - kazao je Sasoli.

Zaključio je da je u ovim momentima potrebno graditi međusobno povjerenje, saradnju i solidarnost.

- Ovi su principi u srcu evropskog projekta i sada su nam potrebniji nego ikad ranije - kazao je predsjednik Evropskog parlamenta Sasoli u izjavi koja je objavljena na stranici Evropskog parlamenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.