KORONAVIRUS

Lauc: Hrvatska je uspjela, dobro nam je prolazno vrijeme

Prije nekoliko sedmica optuživali su me da širim paniku, napisao Lauc

Lauc: Stiže još jedan val zahladnjenja i epidemija bi se mogla ponovo ubrzati. Agencije

Fu.M./Avaz.ba

31.3.2020

Hrvatski naučnik Gordan Lauc oglasio se na svom Facebook profilu hvaleći vanredne mjere koje je ova zemlja uvela kako bi suzbila širenje koronavirusa.

- Hrvatska je uspjela! Prije nekoliko sedmica optuživali su me da širim paniku, pa je u redu da sada malo širim optimizam. Zahvaljujući vrlo ranom uvođenju testiranja, za što možemo zahvaliti prof. Alemki Markotić, a nakon toga i sistemskog epidemiološkog suzbijanja širenja virusa i pravovremenog zatvaranja škola i drugih javnih prostora koje je provodio Stožer civilne zaštite, Hrvatska je rano zaustavila eksponencijalno širenje virusa i sada smo u fazi linearnog rasta koji ne bi trebao ugroziti naš zdravstveni sustav - napisao je Lauc.

Grafika. Facebook

Također je upozorio i da je još rano za opuštanje, jer stiže hladnije vrijeme.


- Ne smijemo se još previše opustiti, jer stiže još jedan val zahladnjenja i epidemija bi mogla ponovo ubrzati, no dolazi vijeme za jako ozbiljne izračune kojom brzinom puštati ovu epidemiju da se širi i kako je kontrolirati - napomenuo je on.

Lauc je objavio i grafiku na kojoj je predstavljen broj zaraaženih u cijelom svijetu.


- U svakom slučaju prolazno vrijeme nam je jako dobro i negdje smo između zapada Evrope i dalekog istoka - napisao je Lauc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.