SJEVER ZEMLJE

U Italiji neki regioni najavljuju ukidanje blokada

Regionalne vlasti Kampanije na jugu Italije prijete zatvaranjem svojih granica.

Pokretanje proizvodnih aktivnosti od 4. maja. AFP

Avaz.ba

18.4.2020

Regioni na sjeveru Italije, koji su najteže pogođeni pandemijom koronavirusa u toj zemlji, najavljuju postepeno pokretanje proizvodnih aktivnosti od 4. maja, zbog čega regionalne vlasti Kampanije na jugu Italije prijete zatvaranjem svojih granica.

- Moramo imati veliki osjećaj odgovornosti. Ako budemo išli ka popuštanju mjera u regionima koji su teško pogođeni zarazom, Kampanija će zatvoriti svoje granice. Uvest ćemo zabranu ulaska za građane iz tih regiona - izjavio je predsjednik regiona Kampanija Vićenco de Luka na konferenciji za novinare povodom situacije sa koronavirusom.


Podaci daju nadu. AFP

Prema njegovim riječima, plan za oporavak u Kampaniji morat će da bude u skladu da zdravstvenim i sigurnosnim planom.

Istovremeno, govoreći o pozitivnom trendu po pitanju broja novoinficiranih, predsjednik regiona Veneto Luka Zaija rekao je na konferenciji za novinare u Margeri da „blokada više ne postoji“.

- Podaci nam daju nadu. Vrijedno radimo na predstavljanju sigurnosnog plana za novi početak - rekao je predsjednik Veneta.

Italija je jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom virusa Covid-19, koji je u toj zemlji odnio više od 22.000 života, i prva je evropska zemlja koja je uvela drastične mjere karantina na cijeloj teritoriji koje su produžene do 3. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.