PANDEMIJA

Američki doktor tvrdi: U zimu nam prijeti novi val koronavirusa, bit će gori od ovog

Do sada je umrlo više od 45 hiljada osoba

Robert Redfild. Agencije

Avaz.ba

22.4.2020

Stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država promijenili su svoju procjenu broja mrtvih od posljedica koronavirusa i sada procjenjuju da će do avgusta broj umrlih u SAD narasti na 66.000, što je 10 posto više od prethodnog predviđanja .

- Promjena je uslijedila nakon što su države počele ažurirati svoje podatke o umrlima, dodajući štićenike staračkih domova koji su preminuli, a bili su pozitivni - rekao je dr. Kris Marej (Chris Murray), direktor zdravstvenog instituta na univerzitetu Vašington.

- Ako se ljudi počnu vraćati normalnoj društvenoj interakciji, rizik od prijenosa će porasti... i tada ćemo se vratiti na svojevrsni eksponencijalni uspon koji se dogodio prije nego što smo odredili socijalnu distancu - upozorio je Marej za CNN.

Robert Redfild. Agencije

Direktor Američkog centra za prevenciju bolesti CDC upozorio je za "Washington Post" na novi val koronavirusa u zimi, prenosi Index.hr.

- Postoji velika mogućnost da će novi val koronavirusa u zimu biti mnogo teži od ovoga kroz koji upravo prolazimo - rekao je Robert Redfild (Redfield).

- Imat ćemo epidemiju gripe i epidemiju koronavirusa u isto vrijeme - kazao je.

Podsjećamo, u SAD je do sada prijavljeno više od 825.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 45.000 umrlih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.