SKANDALOZNO

Der Spiegel: Si Đinping lično tražio od WHO da prešuti informacije o koronavirusu

Tramp više puta optužio WHO da pod kineskim utjecajem zataškava pandemiju

Dr. Tedros i Đinping. FP

Avaz.ba

10.5.2020

Kineski predsjednik Si Đinping lično je tražio od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da prešuti informacije o prenošenju novog koronavirusa sa čovjeka na čovjeka. Tako je globalni odgovor na krizu kasnio četiri do šest sedmica, objavio je njemački list "Der Spiegel", a prenosi nova.rs.

Ove bombastične tvrdnje njemačke federalne tajne službe (BND), govore da je Si lično zvao WHO da odloži globalno upozorenje o koronavirusu, koje je trebalo da bude emitovano 21. januara.

WHO je ove tvrdnje nazvao "šokantnim i netačnim".  

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) je više puta optužio WHO da je pod kineskim utjecajem zataškavao pandemiju.


Tramp u više navrata optuživao Kinu. AFP

Prema tvrdnjama BND, Si Đinping je zvao šefa WHO Tedrosa Adhanoma Gebrejsusa da odloži saopćenje o pandemiji. Procjena je da je to svijet koštalo šest sedmica kašnjenja.

- Dr Tedros i Đinping nisu razgovarali 21. januara, i nikada nisu razgovarali telefonom. Takvi izvjšetaji su smetnja WHO u naporima da se suoči s pandemijom Covid-19.  Kina je potvrdila prijenos s čovjeka na čovjeka 20. januara, WHO je 22. januara objavio da podaci sugerišu da se virus prenosi s čovjeka na čovjeka u Vuhanu - piše u saopćenju WHO

Ako se ove tvrdnje nemačkog BND pokažu tačnim, to će biti vjetar u leđa Donaldu Trampu, prenosi nova.rs.


Đinping zataškavao razmjere pandemije

Još u aprilu, njegova administracija je optužila WHO da je oruđe u kineskim rukama i zaustavila finansiranje te organizacije.

Tramp je prošle sedmice udvostručio svoje napore: “WHO je katastrofa, sve što su rekli je laž i u centru njihovog interesovanja je Kina”, rekao je prošlog ponedjeljka.

Sve što rade je to da se slažu s Kinom, šta god Kina hoće da radi. Tako je naša država budalasto plaćala 450 miliona dolara, a Kina je plaćala 38 miliona dolara godišnje - dodao je Tramp. 

Tramp je rekao i da je Si Đinping zataškavao razmjere pandemije.

Mislim da o tome nema nikakve dileme. Htjeli smo da uđemo unutra, nisu nam dali. Stvari koje su izlazile iz Kine su bile prilično uvjerljive - rekao je u nedjelju.  

I odjeljenje unutrašnje sigurnosti (Homeland) je objavilo da istražuje izvještaje da je Kina namjerno sakrila razmjere zaraze i skupljala medicinsku opremu.

Institut leglo zaraze?

Kineske vlasti su u Vuhanu otvorile Institut za virologiju, nakon što je zemlju potresla epidemija Sarsa, takođe iz porodice koronavirusa, 2002. i 20023. godine, prenosi nova.rs.  

Epidemija je trajala osam mjeseci, zaraženo je 8.000 ljudi, a umrlo 775. 

Kinezima je bilo potrebno 15 godina da završe projekat, koji je koštao 34 miliona funti.  To je bila najsavremenija laboratorija u Kini. Otvorena je 5. januara 2018. godine, nakon što je prošla sve provjere, a nivo bio-sigurnosti bio je P4. 

Žu Peng, jedan od istraživača, rekao je Sinhua državnoj agenciji 2018. da su u svjetskom vrhu po izučavanju mehanizma imuniteta kod šišmiša, koji su nosioci virusa. 

Smatra se da je novi koronavirus, koji izaziva Covid-19, potekao upravo od slijepih miševa, a mnogi vjeruju da je virus potekao upravo iz ove laboratorije, jer njeni zaposleni navodno nisu poštovali sve mjere zaštite, pa je prvo došlo do transfera virusa sa šišmiša na čovjeka, a zatim i sa čovjeka na čovjeka.

Pojavio se i izvještaj na 15 strana u kome se tvrdi da su vlasti u Pekingu sve to znale i zataškale, pipe nova.rs. Na opasnost od ovog virusa je upozorila i Ši Žengli, vodeća naučnica Instituta u Vuhanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.