SJEDINJENE DRŽAVE

Derek Šoven - šta znamo o policajcu koji je ubio Džordža Flojda

Protiv Dereka Šovena do ovog maja podnijeto je 18 pritužbi

Šoven: Podigao Ameriku na noge. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

3.6.2020

Derek Šoven (Chauvin) je više od 18 godina bio pripadnik policije u Mineapolisu, a onda je ubio Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd). Protiv njega je podignuta optužnica za ubistvo, a cijela Amerika traži pravdu.

Malo podataka

O Dereku Šovenu ne zna se gotovo ništa. Poznato je da ima 44 godine, da je bijelac i da je iz Minesote. Od 2001. radi u policiji.

Živio je u kući u predgrađu Mineapolisa Sent Pol. Posjeduje i kuću Vindermeru na Floridi. Demonstranti na Floridi su protestirali i ispred te kuće, piše RTS.

Šoven: U zatvoru mu je omogućen pristup telefonu. Agencije

Protiv Dereka Šovena do ovog maja podnijeto je 18 pritužbi, kojima se bavio Sektor unutrašnje kontrole. Dva slučaja su okončana ukorom, zbog korištenja omalovažavajućeg tona i pogrdnog jezika.

Šoven je bio jedan od šesterice policajaca koji je izašao na teren u kontroverznom slučaju iz 2006. godine. Naime, Vejn Rejns, koji je bio osumnjičen da je ubo svoju djevojku i prijatelja, ubijen je kada je iz svog vozila uperio pištolj u policiju.

Nije poznato koji policajac je pucao u njega.

Prema protokolu, svi policajci, uključujući i Šovena, poslati su na plaćeno odsustvo, a ishod istrage nije poznat.

Visoko obezbijeđen zatvor

Senatorka Ejmi Klobučar, koja je u to vrijeme bila pravobranilac Minesote, rekla je da nije tačna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima, da 2006. nije htjela da podigne optužnicu protiv Šovena.

Šoven je poslije hapšenja prebačen u zatvor sa najvišim nivoom obezbjeđenja u Minesoti. Kako se navodi, to je mjera predostrožnosti, s obzirom na to da se očekuje da ostali zatvori budu popunjeni uslijed hapšenja zbog nereda koji su izbili poslije ubistva Flojda.

U zatvoru mu je omogućen pristup telefonu i videoposjete. Posjete uživo nisu dozvoljene zbog epidemije.

Radio i Flojdom

I Džordž Flojd i Derek Šoven su radili kao obezbejđenje u El Nuevo rodeo klubu, ali nema informacija da su se poznavali.

Flojd je ponekad dolazio utorkom kao ispomoć, dok je Šoven gotovo 17 godina obezbjeđivao klub, kada je bio van dužnosti u policiji.


Supruga Keli (Kellie), koja je inače izbjeglica iz Laosa, ostavila ga je 28. maja, neposredno prije nego što je podignuta optužnica. Zatražila je i promenu prezimena, kao i da njoj pripadnu nepokretnosti u Minesoti i na Floridi. Bili su u braku od juna 2010. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.