ISTRAŽIVANJA

Model ljudskog embrija pokazao do sada neviđenu ključnu fazu razvoja

Ovo razdoblje je poznato pod nazivom "crna kutija" jer ga naučnici nisu u mogućnosti proučavati zbog zakonskih ograničenja

Stručnjaci su naglasili da se gastruloidi ne mogu razviti u potpuno formirane embrije. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

12.6.2020

Naučnici su pomoću ljudskih matičnih stanica razvili "nacrt" ljudskog embrija koji bi mogao pružiti vitalni uvid u rane faze ljudskog razvoja. Naučnici Univerziteta na Kembridžu i nizozemskog Instituta "Hubrecht" smatraju da će im ovaj model omogućiti promatranje do sada neviđenih procesa na kojima se temelji oblikovanje ljudskog tijela.

Forma našeg tijela nastaje kroz proces poznat kao gastrulacija. Tokom tog procesa, u embriju se formiraju tri različita sloja stanica koje će kasnije tvoriti tri glavna sistema: živčani, mišićno-koštani i probavni. Ovo razdoblje je poznato pod nazivom "crna kutija" jer ga naučnici nisu u mogućnosti proučavati zbog zakonskih ograničenja koja ne dozvoljavaju da se u laboratoriju razvija embrij stariji od 14 dana.

Stručnjaci tvrde kako njihov model nalikuje na zametak star između 18 i 21 dan, a koji je u fazi kada se otprilike događa gastrulacija, piše "Science Alert".

Nalikuje na zametak star između 18 i 21 dan. Agencije

Tokom gastrulacije dolazi do razvoja mnoštva urođenih mana te bi bolje shvaćanje tog procesa moglo pomoći pri razumijevanju pojave neplodnosti, pobačaja i genetskih poremećaja.

- Uzbudljivo je svjedočiti razvojnim procesima koji su do sada bili skriveni od pogleda - i od proučavanja - rekao je genetičar Alfonso Martinez-Arias.

Da bi stvorili ove trodimenzionalne modele, poznate kao gastruloidi, znanstvenici su sakupili uske snopove ljudskih stanica i tretirali ih kemikalijama koje djeluju kao signali za aktiviranje određenih gena. Radi se o prvom stvaranju 3D modela embrija pomoću ljudskih matičnih stanica.

Stručnjaci su naglasili da se gastruloidi ne mogu razviti u potpuno formirane embrije jer nemaju moždane stanice i jer im nedostaje tkivo potrebno za smještaj u maternici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.