KOMŠIJE UZVIKIVALE: BRAVO

Grk postao novi Džordž Flojd: Policija u Njujorku ga pretukla nasmrt

Zapantis: Poplicija ga uhapsila. Facebook

Fu. M. / Avaz.ba

25.6.2020

Jorgos Zapantis (29) državljanin Grčke, postao je novi Džordž Flojd (George Floyd) koji je preminuo u Njujorku nakon što je policija prilikom njegovog hapšenja upotrijebila prekomjerenu silu. Mladić, koji je bolovao do bipolarnog poremećaja, šokiran je tejzerom do smrti jer se bio obukao kao samuraj.

Komšije koje su pozvale policiju urlale su "bravo" dok su se policajci iživljavali nad mladićem. Oni su ga neprestano šokirali tejzerom dok je mladić urlao kako ne može da diše. Umjesto da prekinu sa upotrebom sile, policajci su mu govorili: "Nemoj da se foliraš i igraš na tu kartu".

Sve je počelo tako što je komšija pozvao policiju i rekao da muškarac šeta sa pištoljem. Ubrzo su na teren izašla četiri policajca i prekomjerenom upotrebom sile doveli do smrti Zapantisa. Porodica tvrdi da je policiju pozvao komšija koji je zlostavljao Zapantisa.


Policija je stigla u stan Zapantisa oko 21.30, i ugledali su ga obučenog u odijelo gladijatora i držao je samurajski mač. Policija mu je rekla da baci mač, što on nije poslušao, a okupljeni su policajcima skrenuli pažnju da je u pitanju mladić sa psihijatrijskim problemima. Iako Zapantis nije krenuo na njih, oni su izvukli tejzere i počeli da ga muče. Dok su policajci tukli i tejzerovali nesrećnog Grka, komšija je vikao: "Bravo!".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.