SVE OŠTRIJE MJERE

Radnici koji na posao dođu bez maske bit će vraćeni kućama

Firme koje ne budu poštovale zdravstvene protokole bit će zatvorene na sedam dana, poručio je predsjednik Irana Hasan Rohani

Rohani (lijevo) sa ministrom odbrane Amirom Hatamijem i ministrom zdravstva Saedom Namakijem. AFP

Avaz.ba

4.7.2020

Iranci koji ne budu nosili maske neće moći da koriste određene državne usluge, a firme koje ne budu poštovale zdravstvene protokole bit će zatvorene na sedam dana, poručio je predsjednik Hasan Rohani nakon što je objavio set novih mjera u pokušaju suzbijanja koronavirusa.

- Od sutra je nošenje maski obavezno na javnim mjestima - rekao je Rohani na državnoj televiziji nakon što su u gradovima u pet provincija uvedene oštrije mjere zbog rasta broja zaraženih, prenosi Srna.

Rohani je dodao da vladini službenici neće kontaktirati sa ljudima koji nemaju masku na licu, a za radnike koji na poslu nemaju masku smatrat će se da nisu ni došli i bit će vraćeni kućama.

Sa ulica iranske prijestonice Teherana. AFP

Rohani je istakao da zaražene osobe imaju "vjersku dužnost" da obavijeste o tome druge. Državni mediji javili su danas da je 19 fudbalera iz pojedinih iranskih klubova zaraženo virusom, kao i pet poslanika u iranskom parlamentu.

Iran se bori protiv širenja infekcije dok je ukupan broj zaraženih dostigao 237.878. Ukupno je umrlo 11.408 ljudi, rekla je portparol Ministarstva zdravlja Sima Sadar Lari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.