SVIJET

Ermenija izvodi napade na Tovuz, na trasi važnih tursko-azerbejdžanskih projekata

Za razliku od dosadašnjih sukoba koji su izbijali na linijama razgraničenja okupiranih azerbejdžanskih regija, ermenske snage su ovog puta sukobe započele na granici između dvije zemlje

Armenske snage od nedjelje izvode napade na azerbejdžansku pograničnu regiju Tovuz. Agencije

Avaz.ba

17.7.2020

Ermenske snage od nedjelje izvode napade na azerbejdžansku pograničnu regiju Tovuz kroz kroju prolazi i nekoliko važnih energetskih i infrastrukturnih projekata koje zajednički realiziraju Turska i Azerbejdžan, javljaju agencije.

Ermenija je početkom 90-tih godina prošlog stoljeća okupirala azerbejdžanski Nagorno Karabah i još sedam susjednih azerbejdžanskih regija, a dosad je u mnogo navrata kršeno primirje koje su dvije zemlje dogovorile 1994. godine. 

Za razliku od dosadašnjih sukoba koji su izbijali na linijama razgraničenja okupiranih azerbejdžanskih regija, ermenske snage su ovog puta sukobe započele na granici između dvije zemlje.

Ermenska vojska je 12. jula izvela artiljerijske napade na pograničnu azerbejdžansku regiju Tovuz. Azerbejdžanske snage su odgovorile na napad, ali ermenske snage su nastavile slične napade i u narednim danima. 

Azerbejdžanska vojska je otporom spriječila pokušaj ermenske vojske u okupaciji strateški važnih položaja.

Nakon neuspješnog pokušaja zauzimanja položaja azerbejdžanske vojske, ermenske snage su granatirale naseljena mjesta u Tovuzu. Poginuo je jedan 76-govišnji civil i pričinjena je velika materijalna šteta na objektima u mjestima Dondar Kuscu i Vahitli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.