ISTRAŽIVANJA

U utrku za spasonosnom vakcinom uključio se i diktator Kim Jong-un

Dvije potencijalne vakcine protiv koronavirusa pokazale su se sigurnim za ljude, ali ne i one sjevernokorejske

Testiranja se vrše u cijelom svijetu. AFP

Avaz.ba

20.7.2020

Dvije potencijalne vakcine protiv koronavirusa pokazale su se sigurnim za ljude i proizveli su snažne imunološke reakcije među pacijentima uključenim u odvojena klinička ispitivanja, saopćili su liječnici.

Prvo ispitivanje među više od 1.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji otkrilo je da vakcina razvija "snažan odgovor" protiv novog koronavirusa, prenosi AFP.

Odvojeno ispitivanje u Kini u kojem je sudjelovalo više od 500 ljudi pokazalo je da je većina osoba razvila široki imunološki odgovor.

Studije objavljene u medicinskom časopisu „The Lancet“ predstavljaju veliki korak na putu prema vakcini COVID-19 koja je efikasna i sigurna za široku upotrebu. Autori studije saopćili su da su naišli na nekoliko štetnih nuspojava među volonterima.

Kim: Stigli do treće faze. Arhiv

Međutim, upozorili su da je potrebno još istraživanja, posebno među starijim osobama koji su najviše ugrožene virusom.

Koautorica Sara Žilbert (Sarah Gilbert) sa Oksford univerziteta izjavila je da rezultati "obećavaju".

- Ako je naša vakcina učinkovita, to je obećavajuća opcija jer se ova vrsta vakcina može proizvesti u velikoj mjeri – izjavila je Žilber.

Utrci za razvijanje vakcine uključila se i Sjeverna Koreja, prenosi CNN.

Navodno je tamošnja Komisija za nauku i tehnologiju počela istraživanje te raspravlja kako pristupiti delikatnoj trećoj fazi u koju spada i testiranje na ljudima. No, vanjski svijet sumnja u stručne mogućnosti u ovoj izoliranoj državi, kojom čvrstom rukom vlada diktator Kim Jong-un.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.