PJEŠICE I NA DVA TOČKA

Četverogodišnje putovanje: Priča o Marokancu koji je biciklom otišao na Umru u Meku

Saudijska Arabija je bila 28. zemlja na njegovom putu iz Maroka

Jasin Ghalam. Ilustracija

Avaz.ba

13.8.2020

Marokanac Jasin Ghalam (Yassine Ghallam) je 22. januara 2017. godine započeo četverogodišnje putovanje od Maroka do Saudijske Arabije kako bi obavio hadž - samo dio putovanja koji planira nastaviti širom svijeta - pješice i na dva točka.

S torbom na leđima od 26 kilograma, Jasin putovao je više od 5.000 kilometara, od Maroka do Senegala, tokom šest mjeseci. U Dakaru je konačno odlučio kupiti bicikl s kojim je nastavio putovanje prema Saudijskoj Arabiji.

Njegovo putovanje Afrikom obilježilo je upoznavanje više kultura i ljudi, uključujući i starosjedilačka plemena. Smatrao je da je ovaj široki spektar Afrikanaca njegova porodica za vrijeme putovanja i privremenog boravka.

34-godišnji Marokanac prošao je 26 afričkih zemalja, prije nego što je stigao do Jordana, koji je bio njegova vrata u Aziju. 

- Jasin iz 2017. nije isti Jasin kao danas, moja vizija stvari je sada drugačija. Grad i zemlja u kojoj sam živio ne mogu mi dati odgovore na sva kosmička pitanja - rekao je Jasin u razgovoru za jordanske medije. Dodao je da je otkrio sebe i svoju skrivenu energiju na ovom putovanju.

Započeo je putovanje praznih džepova. Svoje putovanje je finansirao privremenim poslovima, uključujući poslove prevodioca, kuhara, mehaničara, perača posuđa i još mnogo toga.

Marokanski avanturista otkrio je i kako je u Egiptu za samo četiri mjeseca zaradio 300 dolara od prodaje fotografija i videozapisa.

Saudijska Arabija je bila 28. zemlja na njegovom putu iz Maroka.

Slijedeći korake poslanika Muhammeda, koji se 622. godine preselio iz Mekke u Medinu, Jasin je prešao i saudijsku pustinju. Pješačio je pustinjom više od 500 kilometara.

Njegova namjera bila je ostati u Medini do početka hadža, ali epidemija COVID-19 u tome ga je spriječila. Saudijska Arabija je uvela ograničenja za hadž koja su ove godine dozvolila samo ograničen broj hodočasnika. Zbog toga je Jasin obavio samo Umru, a planira obaviti hadž sljedeće godine.

Rekao je kako je planirao kupiti devu u Saudijskoj Arabiji s kojom će nastaviti putovanje širom svijeta. Međutim, planovi se nisu ostvarili zbog pandemije COVID-19 .

Prvobitni cilj Marokanca bio je da putuje svijetom šest godina - prije nego je pandemija poremetila njegov vremenski okvir - uključujući obavljanje hadža u Mekki. Obavezao se da će svoje putovanje dokumentovati u knjizi pod naslovom „Marokanci na putu“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.