ZAOŠTRAVA SE SITUACIJA

Francuska u Sredozemlje poslala ratnu mornaricu, Erdoan razgovarao sa Merkel

Francuska je navela da je poslala vojno pojačanje u istočno Sredozemlje da bi doprinijela "poštovanju međunarodnog prava

Turski brod u blizini Kipra. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

13.8.2020

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) okrivio je danas Grčku da je stvorila tenzije u regionu istočnog Mediterana i pozvao Atinu da poštuje prava Turske.

Erdoan je na sastanku svoje stranke AK rekao da su dijalog i pregovori za Tursku jedino rješenje spora s Grčkom o istraživanju nafte i gasa u istočnom Mediteranu, prenijele su agencije.

Kako javljaju agencije Erdoan je o ovom problemu danas razgovarao i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Posljednjih sedmica povećane su tenzije u tom regionu zbog odluke Turske da počne istraživanja u Mediteranu, što je Grčka nazvala nelegalnim potezom.


Francuska je jutros poslala dva lovačka aviona. agencije

Francuska je jutros poslala dva lovačka aviona "rafal" i dva broda Ratne mornarice u istočno Sredozemlje gde je Turska ponovo poslala u grčki dio mora brod za potragu za gasom i naftom u podmorju uz pratnju flotile ratnih brodova.

Kao reakcija na to Grčka je poslala svoje ratne brodove u tu oblast i podigla nivo vojne pripravnosti.

Francuska je navela da je poslala vojno pojačanje u istočno Sredozemlje da bi doprinijela "poštovanju međunarodnog prava".

Ministri vanjskih poslova Evropske unije razgovarat će o ovom pitanju na vanrednom sastanku koji je zakazan za sutra. Grčki ministar će se isti dan zbog toga u Beču susresti s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.