TURSKA

Brodu "Oruc Reis" za još četiri dana produžena seizmička istraživanja u Istočnom Mediteranu

Turska je zemlja s najdužom obalom na Sredozemnom moru i odlučna je u zaštiti svojih prava na Istočnom Mediteranu

"Oruc Reis" ima kapacitet da vrši trodimenzionalna snimanja do dubine od osam kilometara. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

27.8.2020

Turski namjenski brod za seizmička istraživanja "Oruc Reis" prudužit će aktivnosti na Istočnom Mediteranu za dodatna četiri dana, javlja Anadolija.

Ta informacija je posredstvom "Navtex" sistema proslijeđena svim relevantnim adresama u toj mediteranskoj regiji kod Kipra i brod "Oruc Reis", kao i brodovi "Ataman" i "Cengiz Han" u njegovoj pratnji, će nastaviti hidrokarbonska istraživanja do 1. septembra.

Prvobitno su aktivnosti turskog broda najavljene do 23. avgusta, a "Navtex" porukom je misija produžena do 27. avgusta, da bi danas novim nautičkim teleksom bilo saopćeno da aktivnosti traju dodatna četiri dana.

Turska je zemlja s najdužom obalom na Sredozemnom moru i odlučna je u zaštiti svojih prava na Istočnom Mediteranu. Grčka, koja osporava prava Turske u Sredozemnom moru, ranije je poslala "Navtex" poruku u kojoj je najavila četverodnevnu vježbu zračnih i pomorskih snaga na istoku Mediterana.

Turska je oštro osudila taj potez grčkih vlasti i upozorila zvaničnu Atinu da neće dozvoliti ugrožavanje njenih prava. Turska je također poručila da je spremna na pregovore i pravedno rješenje u regiji, ali da neće dozvoliti nikakva nametanja, niti ugrožavanje njenih interesa.

"Oruc Reis" ima kapacitet da vrši trodimenzionalna snimanja do dubine od osam kilometara, a dvodimenzionalna i do 15 kilometara. Riječ je o jednom od rijetkih namjenskih brodova na svijetu koji vrši dvodimenzionalna i trodimenzionalna geološka i seizmička istraživanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.